Skażona dioksynami* wieprzowina z Irlandii trafiła do dwóch zakładów w Polsce

Wczoraj rząd w Dublinie poinformował, że testy laboratoryjne paszy i tłuszczu wieprzowego potwierdziły obecność w nich dioksyn. Normy w niektórych przypadkach zostały przekroczone aż 200 razy.

Wstępnie ustalono, że problem rozpoczął się we wrześniu br. Dioksyny trafiły na farmy w zwierzęcej karmie. Irlandzka agencja, która czuwa nad jakością sprzedawanego pożywienia ustaliła, iż skażonych w ten sposób zostało 47 hodowli. Jak poinformował główny lekarz weterynarii Irlandii, skażone mięso mogło trafić do około 25 krajów.

Eksperci twierdzą, że zagrożenie dla konsumentów jest niewielkie. Te składniki długo się kumulują się w organizmie, więc stosunkowo krótki czas kontaktu z nimi będzie miał niewielki wpływ na całkowite obciążenie ciała - twierdzi brytyjski toksykolog Alan Boobis.

Komisja Europejska zapowiedziała, że będzie dokładnie monitorowała sprawę.

Dioksyny* - to organiczne związki chemiczne. Są jednymi z najbardziej toksycznych związków, jakie otrzymano w wyniku syntezy. W niezamierzony sposób powstają w śladowych ilościach podczas różnych reakcji chemicznych bądź samorzutnie, m.in. w trakcie spalania drewna i wszelkich związków organicznych.

źródło: internet

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH