Rynek Zdrowia

PAP/Rynek Zdrowia | 27-02-2012 19:21

Sawicki: Inspekcję Sanitarną należy pozbawić nadzoru nad żywnością

Minister rolnictwa Marek Sawicki poinformował, odnosząc się do tzw. afery solnej, że za kontrolowanie dodatków do żywności, jakim jest m.in. sól, odpowiada Inspekcja Sanitarna, która jest w gestii ministra zdrowia.

Według ustaleń CBŚ i poznańskiej prokuratury trzy firmy - dwie z województwa kujawsko-pomorskiego i jedna z województwa wielkopolskiego - mogły sprzedawać miesięcznie tysiące ton niejadalnej soli (będącej odpadem przy produkcji chlorku wapnia i używanej do posypywania zimą dróg) jako sól spożywczą. Proceder ten mógł trwać kilka lat. Pięć zatrzymanych do tej pory w sprawie osób usłyszało zarzuty.

Sawicki, odpowiadając w poniedziałek (27 lutego) na pytania dziennikarzy podkreślił, że jest zwolennikiem utworzenia jednej inspekcji, która odpowiadałaby za bezpieczeństwo żywności.

Przypomniał, że już cztery lata temu wystąpił do ówczesnej minister zdrowia Ewy Kopacz z propozycją utworzenia takiej inspekcji, odpowiadającej za żywność "od pola do stołu". Minister zaakceptowała taki pomysł, ale zaprotestowała Inspekcja Sanitarna.

Sawicki podczas spotkania przedstawił premierowi propozycję utworzenia Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii. Chodzi o połączenie Inspekcji Weterynaryjnej, Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz części Państwowej Inspekcji Sanitarnej, odpowiedzialnej za higienę i bezpieczeństwo żywności - w jedną Państwową Inspekcję Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii.

W opinii Sawickiego, przekazanie części zadań Państwowej Inspekcji Sanitarnej, dotyczących nadzoru nad żywnością do nowej inspekcji nadzorującej żywność "od pola do stołu" gwarantowałoby skoncentrowanie pełnego nadzoru nad "łańcuchem żywnościowym". Jednostka ta miałby być podległa ministrowi rolnictwa.

Według propozycji Sawickiego, taka inspekcja ma nie być związana formalnie i kompetencyjnie ani z wojewodą, ani z innymi organami administracji publicznej o lokalnym zakresie działania.

Minister jest zdania, że konsolidacja Inspekcji pozwoli na szybsze i kompleksowe przeprowadzenie kontroli u przedsiębiorcy i zapobiegnie przeprowadzaniu wielokrotnych kontroli wykonywanych oddzielnie przez poszczególne Inspekcje. Umożliwi także racjonalizację zatrudnienia pracowników administracji i redukcję liczby laboratoriów oraz ich wyspecjalizowanie.