Sanepid sprawdził nadmorską gastronomię  Do najczęstszych uchybień należało niezachowanie prawidłowego stanu higieny w obiekcie gastronomicznym. Fot. archiwum

Sanepid w Słupsku skontrolował punkty zbiorowego żywienia w miejscowościach wypoczynkowych. Inspektorzy sanepidu wykryli nieprawidłowości związane z  niezachowaniem prawidłowego stanu higieny w obiekcie gastronomicznym.

Kontrola trwała od 16 czerwca do 15 sierpnia. Sprawdzono 148 zakładów zbiorowego - żywienia,restauracji, barów, fast foodów i stołówek w ośrodkach wczasowych w Ustce, Rowach, Poddąbiu, Czołpinie i w Słupsku.

Do najczęstszych uchybień należało niezachowanie prawidłowego stanu higieny w obiekcie gastronomicznym - brak środków do mycia rąk, do sprzątania pomieszczeń czy sprzętu roboczego, niewłaściwe przechowywanie środków spożywczych i przechowywanie żywności po dacie przydatności do spożycia.

Standardem okazały się nieaktualne orzeczenia pracowników dopuszczające do pracy w gastronomii. W 10 przypadkach oceniono tłuszcze smażalnicze. W dwóch przypadkach próbki skierowano do szczegółowych badań laboratoryjnych. Inspektorzy nałożyli 32 mandaty na łączną kwotę 7550 złotych.

Więcej: www.polskatimes.pl

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH