W dniu 26 stycznia 2013 roku na stronie internetowej Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Lekarzy zamieszczony został komunikat: „Ubezpieczenie OC lekarzy od błędów popełnionych przy wystawianiu recept refundowanych - inicjatywa NRL i opinia o tej inicjatywie”.

Jak informuje rzecznik Naczelnej Izby Lekarskiej, w komunikacie „Ubezpieczenie OC lekarzy od błędów popełnionych przy wystawianiu recept refundowanych - inicjatywa NRL i opinia o tej inicjatywie” opublikowanym w dniu 26 stycznia 2013 r. na stronie internetowej OZZL zostały podane nieprawdziwe informacje wprowadzające czytelnika w błąd: „Naczelna Rada Lekarska wynegocjowała Umowę grupowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej lekarzy / lekarzy dentystów od uchybień lub błędów popełnionych przy wystawianiu recept po dniu 01 lipca 2012 r.”

"Naczelna Rada Lekarska nie przyjmowała żadnego dokumentu, który mógłby sugerować, że „wynegocjowała Umowę grupowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej lekarzy/lekarzy dentystów od uchybień lub błędów popełnionych przy wystawianiu recept po dniu 1 lipca 2012 r. - informuje rzecznik Izby.

- W nawiązaniu do informacji, iż: „najnowszy numer miesięcznika „Gazeta Lekarska” (nr 01/2013 r. s. 23) wydawanego przez Naczelną Radę Lekarską publikuje ogłoszenie nt. w/w ubezpieczenia (zał. 2)" podkreślam, iż opublikowana została reklama, której zamieszczenie nie świadczy o rekomendacji Naczelnej Rady Lekarskiej dla danego produktu - dodaje rzecznik.

Więcej: http://www.ozzl.org.pl