Rabka: szpital pisze oświadczenie...

Zarząd Szpitala Miejskiego w Rabce-Zdroju pisze w oświadczeniu, że "sposób rozpatrzenia przez prokuraturę sprawy niedopełnienia obowiązków przez urzędników NFZ to przykład niekompetencji i skrajnej arogancji wobec porządku prawnego RP".

Oświadczenie jest reakcją na odmowę wszczęcia śledztwa przez Prokuraturę Okręgową w Krakowie. Sprawa dotyczyła nieprzyznania kontraktów dla lecznicy przez NFZ w wyniku konkursów na 2011 rok.

W oświadczeniu podpisanym przez Małgorzatę Skwarek, prezes szpitala formułowane są zarzuty, że prokurator powielił całkowicie argumentację Pawła Łacha - Przewodniczącego Komisji Konkursowej NFZ.

"Prokurator najwyraźniej nie zadał sobie trudu zaznajomienia z przesłanym materiałem dowodowym. Wszystko wskazuje na to, że nie zapoznał się z obowiązującymi przepisami prawa w tym Zarządzeniami Prezesa NFZ. Swą decyzję o umorzeniu podjął najwyraźniej  tylko na podstawie ustnych wyjaśnień pana Pawła Łacha" - czytamy w oświadczeniu prezes Skwarek.

Jak pisaliśmy w portalu rynekzdrowia.pl krakowska Prokuratura Okręgowa 13 kwietnia poinformowała o odmowie wszczęcia śledztwa w sprawie kontraktowania przez NFZ świadczeń w Szpitalu Miejskim w Rabce-Zdroju.

Zarzuty stawiane Funduszowi przez zarząd szpitala to: nieuwzględnienie korzystnej oferty cenowej złożonej przez lecznicę, niewłaściwa liczba członków komisji konkursowej oceniającej ofertę szpitala, przygotowanie przez członków komisji protokołu końcowego z negocjacji przed ich rozpoczęciem oraz zmiany kryteriów oceny ofert w trakcie konkursu.

Bogusława Marcinkowska, rzeczniczka krakowskiej Prokuratury Okręgowej mówiła, że w trakcie postępowania sprawdzającego stwierdzono, że procedura przeprowadzenia i rozstrzygnięcia konkursów była zgodna z przepisami.

- Prawdą jest, że NFZ nie zawarł z placówką w Rabce kontraktu, ale nie wynikało to z przekroczenia uprawnień albo niedopełnienia obowiązków przez urzędników. Kryteria konkursowe nie były zmieniane – tłumaczyła Bogusława Marcinkowska.

Według prokuratury przy rozstrzyganiu konkursów ważniejsze niż cena świadczenia były inne kryteria, m.in. dostępność, ciągłość i kompleksowość oraz standard udzielanych świadczeń.

Decyzja prokuratury jest nieprawomocna. Prezes spółki Szpital Miejski w Rabce-Zdroju Małgorzata Skwarek, zapowiedziała, że odwoła się od tej decyzji.

W oświadczeniu zarząd szpitala zaznacza, że do tej pory nie otrzymał z prokuratury decyzji w sprawie drugiego zawiadomienia z dnia 11.01.2011r.

"W zażaleniu na postanowienie Prokuratora Prokuratury Rejonowej w Krakowie z dnia 31 marca 2011 r. wykazujemy jednoznacznie, korzystając z konkretnej podstawy prawnej, że absurdalne argumenty pana Pawła Łacha to zwyczajne kłamstwa, a decyzja Prokuratury o umorzeniu była całkowicie błędną" - czytamy w emocjonalnym oświadczeniu podpisanym przez Małgorzatę Skwarek.