Prezydium NRL podjęło cztery stanowiska

Prezydium NRL podjęło w piątek (21 listopada) 4 stanowiska. Dotyczą: projektu zmiany niektórych ustaw w związku z realizacją ustawy budżetowej; projektu rozporządzenia Rady Ministrów ws. reorganizacji Instytutu Reumatologii w Warszawie; projektu rozporządzenia ministra zdrowia ws. wskaźników rozpoznawania nowotworów oraz projektu zarządzenia prezesa NFZ ws. określenia warunków zawierania i realizacji umów na leczenie szpitalne.

Prezydium Naczelnej Rady Lekarskiej wskazuje m.in., że projekt ustawy zmieniającej niektóre ustawy w związku z realizacją ustawy budżetowej nie zawiera przepisów przejściowych, w związku z czym jego regulacja obejmie także osoby, które już rozpoczęły szkolenie specjalizacyjne w trybie rezydentury.

Przepisy te kształtować będą sytuację prawną lekarzy, którzy zostali już zakwalifikowani do odbywania specjalizacji w trybie rezydenckim. Dlatego w przypadku przyjęcia proponowanych przepisów należy równocześnie wprowadzić przepis przejściowy.

W sprawie projektu rozporządzenia Rady Ministrów nt. reorganizacji Instytutu Reumatologii im. prof. dr hab. med. Eleonory Reicher w Warszawie, prezydium NRL zaproponowało nadanie instytutowi nazwy: Narodowy Instytut Reumatologii, Geriatrii i Rehabilitacji im. prof. dr hab. med. Eleonory Reicher w Warszawie.

Odnosząc się do projektu rozporządzenia ministra zdrowia w sprawie wskaźników rozpoznawania nowotworów prezydium NRL uznało, że proponowane przez resort zmiany oparte są na błędnych założeniach i nie przyczynią się do poprawy opieki nad pacjentami nowotworowymi, a z pewnością dodatkowo zwiększą obciążenie lekarzy czynnościami o charakterze administracyjnym, sprowadzającymi się w istocie do powielania informacji o pacjencie zawartych w już prowadzonej dokumentacji medycznej.

Jeśli chodzi o projekt zarządzenia prezesa NFZ dot. określenia warunków zawierania i realizacji umów w rodzaju: leczenie szpitalne, to prezydium NRL zwróciło uwagę, że wycena osobodnia hospitalizacji chorego w trakcie napromieniania na 3 punkty (156 PLN) jest drastycznie niska i nie pokrywa realnych potrzeb. W stanowisku stwierdzono ponadto, że płatność za hospitalizację z powodu działań niepożądanych IV stopnia radioterapii w wysokości 4 punktów (ok. 200 PLN) jest zdecydowanie za niska.

Więcej: www.nil.org.pl