Powstało stanowisko pełnomocnika ds. PRM w randze sekretarza stanu w MZ Fot. PTWP

W środę (31 lipca) decyzją Rady Ministrów ustanowione zostało stanowisko pełnomocnika rządu ds. Państwowego Ratownictwa Medycznego, który jednocześnie będzie sekretarzem stanu w Ministerstwie Zdrowia.

Jak określa rozporządzenie do zadań pełnomocnika będzie należała analiza obowiązujących przepisów prawa i istniejących rozwiązań w zakresie Państwowego Ratownictwa Medycznego, monitorowanie działań w obszarze PRM realizowanych na terenie Rzeczypospolitej Polskiej oraz przygotowanie propozycji nowych rozwiązań prawnych i inicjatyw w tym zakresie.

Pełnomocnik może także, w porozumieniu z ministrem zdrowia wnosić opracowane przez siebie projekty dokumentów rządowych do rozpatrzenia przez Radę Ministrów. Obsługę merytoryczną, organizacyjno-prawną, techniczną i kancelaryjno-biurową będzie mu zapewniało Ministerstwo Zdrowia.

Wydatki związane z działalnością Pełnomocnika będą pokrywane z budżetu państwa z części 46, której dysponentem jest minister zdrowia.

Według nieoficjalnych informacji pełnomocnikiem ma zostać Waldemar Kraska, przewodniczący senackiej komisji zdrowia. Jest chirurgiem.

Więcej: dziennikustaw.gov.pl

Drodzy Użytkownicy!