Pięć osób oskarżonych ws. produkcji szkodliwych jajek w proszku

Prokuratura Okręgowa w Ostrowie Wielkopolskim oskarżyła pięć osób w sprawie produkcji i sprzedaży szkodliwych dla ludzi jajek w proszku. Susz jajeczny, który był wytwarzany bez właściwego reżimu sanitarnego, trafiał do producentów żywności w całej Polsce.

Oskarżeni usłyszeli zarzuty oszustwa, sprowadzenia niebezpieczeństwa dla życia lub zdrowia wielu osób bądź zarzut wytwarzania lub wprowadzania do obrotu środka spożywczego szkodliwego dla zdrowia bądź życia. Grożą im kary do 10 lat więzienia. Akt oskarżenia trafił do Sądu Okręgowego w Kaliszu.

Susz jajeczny powstawał w zakładach koło Kalisza (Wielkopolskie). Wytwarzany był z niepełnowartościowych składników, ale sprzedawany jako pełnowartościowy. Trafiał do producentów makaronów i produktów cukierniczych.

Główny oskarżony, 58-letni mieszkaniec Kalisza, usłyszał ok. 70 zarzutów. Miał dopuścić się szeregu oszustw, zarzucono mu też wprowadzenie do obrotu suszu jajecznego wytworzonego z naruszeniem obowiązujących rygorów.

- Od 2008 r. do grudnia 2011 r. na terenie powiatu kaliskiego, prowadząc przedsiębiorstwo, wyprodukował i wprowadził do obrotu środki spożywcze oznaczone jako mieszanka piekarnicza, proszek jajowy i jaja w proszku. Z uwagi na ich zanieczyszczenie bakteriologiczne stanowiły one produkty niebezpieczne i szkodliwe dla zdrowia i życia ludzi - poinformował zastępca prokuratora okręgowego w Ostrowie Wielkopolskim Janusz Walczak.

Jak podkreślił, produkcja suszu przebiegała poza właściwym nadzorem służb weterynaryjno-sanitarnych i bez utrzymania właściwego reżimu sanitarnego, a wykorzystywane do produkcji składniki były niewłaściwej jakości. Wartość sprzedanych przez przedsiębiorcę produktów została oszacowana na ponad 20 mln. zł.

Aktem oskarżenia objęto ponadto cztery inne osoby. 

Wartość wyprodukowanych i sprzedanych towarów wyniosła ok. 2 mln zł. Mężczyzna miał też uczestniczyć w części oszustw i wyłudzeń zarzuconych głównemu oskarżonemu.

Jak podał prokurator Walczak, w ramach śledztwa uzyskano szereg specjalistycznych opinii, m.in. opracowanych przez biegłych z zakresu mikrobiologii i jakości produktów, badania żywności i żywienia.

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH