PSL poprze pakiet ustaw zdrowotnych - zapowiedział szef klubu ludowców Stanisław Żelichowski. Stronnictwo zamierza też poprzeć poprawki Lewicy do tych projektów.

Głosowania nad pakietem ustaw zdrowotnych, autorstwa PO, w tym nad ustawą przewidującą przekształcenie szpitali w spółki kapitałowe i przekazanie ich majątku samorządom, planowane są na popołudnie.

W sobotę Rada Naczelna PSL przyjęła uchwałę, w której podkreślono, że Stronnictwo chce aby szpitale pozostały własnością publiczną.

Żelichowski tłumaczył PAP, że przyjęcie tej uchwały miało być sygnałem dla Lewicy, że ich poprawka przewidująca, że spółki zarządzające zakładami opieki zdrowotnej otrzymają ich nieruchomości tylko w dzierżawę, zostanie przyjęta.

Według pierwotnych zapisów, spółki kapitałowe prowadzące zoz-y mogły otrzymywać nieruchomości zoz-ów na własność.

Eugeniusz Kłopotek (PSL) zaznaczył, że przyjęcie tej poprawki jest zgodne z wymową sobotniej uchwały, bo majątek szpitali pozostanie we władaniu samorządów.

- Będziemy się wspierać wzajemnie z naszym partnerem koalicyjnym, natomiast to co zaczyna mnie już niepokoić to jest znowu ten rozdźwięk panujący po lewej stronie sceny politycznej - powiedział PAP Kłopotek.

Koalicja zabiega o poparcie Lewicy, by z jej pomocą odrzucić ewentualne weto prezydenckie do tych ustaw.

Szef klubu Lewicy Wojciech Olejniczak uchodzi, w przeciwieństwie do przewodniczącego SLD Grzegorza Napieralskiego, za zwolennika współpracy z PO w sprawie odrzucenia ewentualnego weta.

- Przewodniczący Napieralski, tak jak poprzednio przy ustawie medialnej, podnosi cenę. To może się skończyć prawdopodobnie znowu problemami z odrzuceniem weta - przewiduje Kłopotek.

Drogi Użytkowniku!