MZ/Rynek Zdrowia | 18-10-2019 15:45

Oświadczenie ministra zdrowia i prezesa Naczelnej Rady Lekarskiej ws. wpisu "Stop Nop"

W piątek (18 października) na stronie resortu zdrowia opublikowane zostało oświadczenie ws. zamieszczonego 16 października na portalu społecznościowym wpisu Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Wiedzy o Szczepieniach "Stop Nop", jakoby w polskich szpitalach - na oddziałach anestezjologii i intensywnej terapii - dochodzi do eutanazji pacjentów.

Oświadczenie w tej sprawie podpisali minister zdrowia i prezes NRL Fot. MZ

Minister zdrowia i prezes Naczelnej Rady Lekarskiej stanowczo sprzeciwiają się w swoim oświadczeniu "próbie bezpardonowego, karygodnego szkalowania lekarzy i straszenia pacjentów".

"Zarzucanie lekarzom pracującym na oddziałach anestezjologii i intensywnej terapii tego, że podejmują działania mające na celu umyślne spowodowanie śmierci pacjenta w celu osiągnięcia korzyści majątkowej dla szpitala jest niegodziwe, budzi nasz stanowczy sprzeciw i nie może pozostać bez zdecydowanej reakcji" - czytamy w oświadczeniu.

Szef resortu zdrowia i prezes NRL przypominają, że zgodnie z zapisami Kodeksu Etyki Lekarskiej, lekarz ma obowiązek służyć życiu i zdrowiu ludzkiemu, według najlepszej wiedzy przeciwdziałać cierpieniu i zapobiegać chorobom, a chorym nieść pomoc bez żadnych różnic, mając na celu wyłącznie ich dobro i okazując im należny szacunek.

Oceniają, że wpis Stowarzyszenia "Stop Nop" zasługuje na słowa największej krytyki i potępienia. "Stanowczo wzywamy do zaprzestania prowadzenia działań, które zmierzają do straszenia pacjentów, godzą w dobre imię lekarzy i personelu medycznego oraz budują atmosferę braku zaufania do polskiego systemu ochrony zdrowia" - stwierdzają.

Więcej: gov.pl