Oświadczenie dotyczące internetowego oszustwa "na chorego chłopca" FOT. Arch. RZ; zdjęcie ilustracyjne

Jak już informowaliśmy, tysiące osób padło ofiarą oszustwa, wpłacając za pośrednictwem serwisów crowdfundingowych pieniądze na konto chłopca, który nie istnieje. Oświadczenie w sprawie prawdopodobnego wyłudzenia pieniędzy przez organizatora akcji #bojesieciemnosci wydała internetowa platforma Zrzutka.pl.

Przypomnijmy, że Antoś Rudzkim, "chory" na nowotwór oczu, poruszył serca internautów. W akcję włączyło się wiele znanych osób. Uzbierano ponad 500 tys. zł. Akcja okazała się oszustwem.

"W związku z coraz liczniejszymi podejrzeniami o nieuczciwość w stosunku do organizatora zbiórki #bojesieciemnosci pana Michała Sinieckiego, Zarząd Zrzutka.pl sp. z o.o informuje o podjętych krokach zmierzających do wyjaśnienia zaistniałej sytuacji oraz działań zabezpieczających przed ponownym ich wystąpieniem" - czytamy w oświadczeniu serwisu Zrzutka.pl.

W poniedziałek (10 lipca) przedstawiciele platformy złożyli zawiadomienie do prokuratury o możliwości popełnienia przestępstwa. Podjęli też współpracę z organami ścigania, „w celu jak najszybszego wyjaśnienia tej sprawy oraz ewentualnego pociągnięcia do odpowiedzialności organizatora, Pana Michała Sinieckiego” - informuje serwis.

- Bardzo ubolewamy nad faktem, że ta zbiórka, pomimo działających zabezpieczeń na naszej platformie, przypuszczalnie okazała się być oszustwem. Przez to może ucierpieć wielu ludzi dobrej woli - darczyńców, wspierających akcję znanych i popularnych osób, m.in. sportowców, aktorów czy polityków, ale także my sami - tłumaczy Tomasz Chołast, współzałożyciel Zrzutka.pl.

- Jest nam tym bardziej przykro z tego powodu, że skutki mogą okazać się bardzo negatywne dla całej idei crowdfundingu i charytatywności w Polsce. Pragniemy podkreślić, że dołożymy wszelkich starań, aby jak najszybciej wyjaśnić zaistniałą sytuację oraz wprowadzić dodatkowe zabezpieczenia na naszej platformie, aby chronić naszych użytkowników – dodaje Chołast.

Zarząd Zrzutka.pl podkreśla, że platforma umożliwia samodzielne organizowanie zbiórek pieniężnych na dowolnie wybrany cel, a charytatywność to tylko jeden z nich (za darmo i bez prowizji). - Dotychczas, internauci za pośrednictwem tego narzędzia zorganizowali ponad 43 tys. zrzutek, na łączną kwotę ponad 18 mln złotych, dzięki czemu tysiące osób otrzymało darmową pomoc - informuje Chołast.

Dotychczasowy system chroniący przed wyłudzeniami i nieuczciwymi osobami działający na platformie, na który składa się kilka metod weryfikacji i zabezpieczeń, a także możliwość zgłaszania nadużyć przez użytkowników, prawdopodobnie w tym przypadku okazał się być niewystarczający.

Drodzy Użytkownicy!