NIPiP o konkursach na stanowiska kierownicze w szpitalach niepublicznych

Po wejściu w życie ustawy o działalności leczniczej ( od 1 lipca br.) w publicznych placówkach nadal będą obowiązywały konkursy na stanowiska kierownicze. Zdaniem Naczelnej Izby Pielęgniarek i Położnych w szpitalach-spółkach takie procedury także powinny obowiązywać.

W opinii Naczelnego Sądu Administracyjnego usunięcie ze statutu szpitala stanowisk konkursowych przewidzianych w ustawie i wprowadzenie innych, dla których konkurs nie jest wymagany, stanowi obecnie obejście prawa. Taki wyrok NSA został wydany na podstawie ustawy o zakładach opieki zdrowotnej.

Art. 44a ust. 1 ustawy o ZOZ wylicza m.in. kierownicze stanowiska pielęgniarek: naczelnej, przełożonej i oddziałowej. W samodzielnych publicznych ZOZ-ach muszą one być obsadzane w drodze konkursów, w których uczestniczą m.in. przedstawiciele samorządu zawodowego. Tymczasem w statucie Zespołu Zakładów Opieki Zdrowotnej w Żywcu, zatwierdzonym przez radę powiatu żywieckiego, zamiast stanowisk pielęgniarek przełożonej i oddziałowej stworzono stanowisko pielęgniarki koordynującej, powoływanej przez dyrektora ZOZ.

Beskidzka Okręgowa Izba Pielęgniarek i Położnych w Bielsku-Białej zaskarżyła ten paragraf statutu do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Gliwicach. WSA stwierdził, że zakwestionowany paragraf statutu został wydany z naruszeniem prawa. Rada Powiatu w Żywcu zaskarżyła ten wyrok do NSA, który podkreślił, że dopóki obowiązuje określony model organizacyjny publicznej opieki zdrowotnej, wprowadzanie innych regulacji,  nieprzewidzianych w ustawie o ZOZ, jest obejściem prawa.

Faktem jest jednak, iż ustawa o ZOZ będzie obowiązywała tylko do 1 lipca: zastąpi ją ustawa o działalności leczniczej, podpisana już przez prezydenta RP. Zgodnie z jej przepisami, w szpitalach publicznych również będą obowiązywały konkursy na określone stanowiska kierownicze, w tym pielęgniarskie. W niepublicznych placówkach takiego obowiązku jednak nie będzie. Dlatego samorządy zawodowe, w tym Naczelna Izba Pielęgniarek i Położnych, wyrażają obawę, że po przekształceniach w spółki prawa handlowego lecznice będą odchodziły od tych zasad.

- Traktujemy to jako zamach na autonomię zawodu. Będziemy wnosić o nowelizację tych regulacji. Naszych uwag nie uwzględniono, niestety, w pracach nad ustawą - mówi portalowi rynekzdrowia.pl Elżbieta Buczkowska, prezes Naczelnej Izby Pielęgniarek i Położnych,

- Jeśli zostanie zachowany dotychczasowy zapis dotyczący konkursów na stanowiska kierownicze, dojdzie w przyszłości do "wolnej amerykanki". Pracodawcy nie interesuje zarządzanie opieką pielęgniarską, a stanowiska kierownicze, które są bardziej kosztowne, mogą być zagrożone likwidacją. Tymczasem opieką pielęgniarską powinni zarządzać profesjonaliści, osoby posiadające wiedzę i przygotowanie - dodaje Buczkowska.

IX EUROPEJSKI KONGRES GOSPODARCZY

10-12 maja 2017 • Katowice • Międzynarodowe Centrum Kongresowe i Spodek