Prezydium Naczelnej Rady Lekarskiej podjęło osiem stanowisk m.in. ws. poparcia stanowiska NRPiP, OZZPiP i Polskiego Towarzystwa Pielęgniarskiego dotyczącego zmian systemowych w kształceniu pielęgniarek oraz prowadzenia przez świadczeniodawców list oczekujących.

Prezydium NRL podjęło osiem stanowisk w dniu 19 sierpnia 2016 r:

- w sprawie projektu rozporządzenia Ministra Zdrowia ws. minimalnej funkcjonalności dla systemów teleinformatycznych umożliwiających realizację usług związanych z prowadzeniem przez świadczeniodawców list oczekujących na udzielenie świadczenia opieki zdrowotnej

- w sprawie projektu rozporządzenia Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego

- w sprawie projektu ustawy o zmianie ustawy o prawach pacjenta i Rzeczniku Praw Pacjenta oraz niektórych innych ustaw

- w sprawie projektu rozporządzenia Ministra Zdrowia ws. formularza Instrumentu Oceny Wniosków Inwestycyjnych w Sektorze Zdrowia

- w sprawie projektu rozporządzenia Ministra Zdrowia zmieniającego - rozporządzenie  ws. wykazu egzaminów organizowanych przez europejskie towarzystwa naukowe równoważnych z Państwowym Egzaminem Specjalizacyjnym oraz wykazu dokumentów potwierdzających złożenie takich egzaminów

- w sprawie poparcia stanowiska Naczelnej Rady Pielęgniarek i Położnych, Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Pielęgniarek i Położnych oraz Polskiego Towarzystwa Pielęgniarskiego dotyczącego zmian systemowych w obszarze kształcenia pielęgniarek

- w sprawie projektu rozporządzenia Ministra Zdrowia zmieniającego rozporządzenie ws. centrum urazowego dla dzieci

- w sprawie projektu rozporządzenia Ministra Zdrowia zmieniającego rozporządzenie ws. wzoru wniosku o wydanie pozwolenia na dopuszczenie do obrotu produktu leczniczego.

Więcej: www.nil.org.pl

Drodzy Użytkownicy!