Ministerstwo Zdrowia przekazało do konsultacji publicznych projekt tzw. rozporządzenia sklepikowego, dotyczącego żywności dozwolonej do sprzedaży w szkołach i podawania w stołówkach dla dzieci i młodzieży. Jest mniej restrykcyjne niż poprzednie.

Projekt wprowadza zmiany w stosunku do bardzo restrykcyjnego rozporządzenia, które weszło w życie 1 września 2015 r. - upraszcza i łagodzi obecnie obowiązujące przepisy.

- To dobra wiadomość dla osób, które organizują zbiorowe żywienie w szkołach - powiedział minister Konstanty Radziwiłł. - Pracujemy nad takimi rozwiązaniami, które pokazują, że można odżywiać się zdrowo, a jednocześnie smacznie - dodał.

Projekt nowego rozporządzenia zakłada powrót do szkół m.in. pieczywa półcukierniczego oraz cukierniczego (czyli m.in. drożdżówek), które jednak będą musiały spełniać określone kryteria zawartości cukru, tłuszczu i soli - mniej restrykcyjne niż obecnie. W sklepikach będzie można także kupić kanapki z różnego rodzaju pieczywa.

Projekt ma na celu ochronę zdrowia dzieci i młodzieży w wieku przedszkolnym i szkolnym. Ograniczenie im dostępu do środków spożywczych zawierających znaczne ilości składników, których spożywanie nie jest dobre dla ich zdrowia i rozwoju, pozwala zmniejszyć udział takich produktów w codziennej diecie i przyczynia się do kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych.

Treść projektu rozporządzenia:legislacja.rcl.gov.pl

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH