MZ: unijne przepisy ws. wędzenia konsultowano m.in. z resortem rolnictwa

Zmiany przepisów UE w sprawie wędzenia wędlin konsultowano m.in. z resortem rolnictwa - poinformowało we wtorek (14 stycznia) PAP Ministerstwo Zdrowia. W przyszłym tygodniu ma się odbyć spotkanie ws. tych regulacji z udziałem m.in. ministra rolnictwa i producentów wędlin.

Chodzi o rozporządzenie KE z 19 sierpnia 2011 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w środkach spożywczych. Dokument opublikowany w sierpniu 2011 r. wprowadził trzyletni okres przejściowy, aby dać przemysłowi czas na dostosowanie technologii do nowych wymagań. Zgodnie z przepisami, które zaczną obowiązywać od 1 września br., dopuszczalna norma benzopirenu m.in. w wędlinach będzie wynosiła 2 mikrogramy na kilogram produktów. Obecnie jest to 5 mikrogramów na kilogram.

Rzecznik resortu zdrowia Krzysztof Bąk pokreślił, że unijne rozporządzenie nie wprowadza zakazu używania tradycyjnych metod produkcji żywności, takich jak wędzenie. Mówi jedynie o tym, aby maksymalnie ograniczyć poziom substancji rakotwórczych, wprowadzając ograniczenia stosowania niektórych szkodliwych dla zdrowia substancji - benzo(a)pirenu, benz(a)antracenu, benzo(b)fluorantenu i chryzenu.

Bąk zwrócił uwagę, że podczas konsultacji nie wypłynęły żadne uwagi, z wyjątkiem zastrzeżeń Stowarzyszenia Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych dotyczących zawartości wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych - do tych substancji należy benzopiren, powstający w procesie wędzenia. Substancje te znajdują się też w maśle kakaowym. Resort dodał, że uwagi te uwzględniono. Zdaniem MZ zainteresowani zmianą przepisów producenci żywności powinni byli swoje uwagi zgłaszać podczas prac nad zmianą prawa. Rzecznik ministerstwa zdrowia podkreślił, że produkty regionalne także muszą spełniać normy bezpieczeństwa.

W środę (15 stycznia) zapowiedziana jest konferencja szefa resortu rolnictwa Stanisława Kalemby ws. nowych unijnych przepisów dotyczących wędzenia wędlin. Biuro prasowe resortu rolnictwa poinformowało, że minister Kalemba planuje spotkanie z przedstawicielami producentów wędlin w tej sprawie. Chce też na nie zaprosić ministra zdrowia. Rozmowy mogłyby się odbyć w przyszłym tygodniu.

Resort rolnictwa podkreśla, że z dotychczas przeprowadzonych badań wynika, iż w zdecydowanej większości polskie wędzonki spełniają nowe, unijne normy.

Dane Głównego Lekarza Weterynarii wskazują, iż w żadnej ze zbadanych dotychczas w Instytucie Weterynarii w Puławach 5 próbek ryb wędzonych oraz 12 próbek produktów mięsnych wędzonych nie stwierdzono obecności niebezpiecznych substancji w stężeniach powyżej aktualnie obowiązujących norm.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH