Ministerstwo Zdrowia opublikowało projekt rozporządzenia w sprawie określenia poziomów substancji zanieczyszczających, które mogą znajdować się w tłuszczach stosowanych do smażenia.

Projekt rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie określenia maksymalnych poziomów substancji zanieczyszczających, które mogą znajdować się w tłuszczach stosowanych do smażenia, oraz kryteriów dla metod analitycznych stosowanych do ich oznaczania - jest wydawany na podstawie upoważnienie zawartego w art. 17 ust. 1 i 3 ustawy z 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia.

Potrzeba uregulowania prawnego kwestii jakości zdrowotnej tłuszczów stosowanych do smażenia żywności ma na celu przede wszystkim poprawę bezpieczeństwa żywności przygotowanej w procesie smażenia.

Projekt został przekazany do uzgodnień zewnętrznych 16 maja 2011 roku. Termin zgłaszania uwag upływa 30 maja 2011 roku.

Więcej: www.mz.gov.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH