Lublin: czy była dyrektor szpitala wróci na stanowisko? Prof. Elżbieta Starosławska; FOT. COZL

Prokuratura uznała, że prof. Elżbieta Starosławska, była dyrektor Centrum Onkologii Ziemi Lubelskiej nie kłamała w swoich oświadczeniach składanych w związku z przetargami. Śledztwo w te sprawie zostało umorzone. Teraz związkowcy żądają powrotu prof. Starosławskiej na stanowisko.

Jak informuje Piotr Marko, rzecznik Prokuratury Regionalnej w Lublinie śledztwo zostało umorzone, ponieważ nie udowodniono, że dyrektor Starosławska świadomie podała nieprawdziwe informacje w dokumentach. Wyrok jest prawomocny.

Postępowanie dotyczyło kontraktów z firmami, które startowały w przetargach organizowanych przez COZL, w latach 2011-2015. Dyr. Starosławska zasiadała w komisjach przetargowych, dlatego powinna składać oświadczenia z informacją, czy przez ostatnie 3 lata pracowała dla oferenta, na podstawie umowy o pracę lub umowy zlecenie. Dyrektor złożyła ponad 20 takich oświadczeń. Wynikało z nich, że z oferentami nie ma nic wspólnego.

Zarząd województwa poddał jej oświadczenia w wątpliwość. Wszystko dlatego, że przetargi na leki wygrywała firma Roche, dla której prof. Starosławska prowadziła badania. Okazało się, że prawa nie złamała. Wprawdzie pracowała dla firmy Roche, ale na umowę o dzieło, a nie zlecenia. Ponadto formalnie umowy na dostawy leków zawarto z różnymi spółkami.

Jednocześnie przedstawiciele Związku Zawodowego Solidarność, działającego w COZL zażądali powrotu prof. Starosławskiej na stanowisko. W przeciwnym wypadku nie wykluczają protestów.

Więcej: dziennikwschodni.pl

Drodzy Użytkownicy!