Limanowa: oświadczenie po śmierci dziecka w szpitalu

Komisja zdrowia po wspólnym posiedzeniu z zarządem powiatu limanowskiego, z udziałem dyrektora szpitala Marcina Radzięty, wydała oświadczenie dotyczące śmierci noworodka w limanowskim szpitalu.

- W obliczu ogromnej tragedii, jaką przeżywają rodzice dziecka zmarłego na oddziale ginekologii i położnictwa Szpitala Powiatowego w Limanowej, zarząd powiatu, przewodniczący rady, jak również komisja zdrowia rady powiatu limanowskiego czynią wszystko, aby okoliczności tego zdarzenia zostały rzetelnie i jak najszybciej wyjaśnione - napisali w oświadczeniu limanowscy radni.

We wtorek, 25 lutego, w szpitalu odbędzie się wizytacja wojewódzkiego konsultanta w dziedzinie ginekologii i położnictwa, prof. Antoniego Basty oraz neonatologii, prof. Ryszarda Lauterbacha.

Kilka dni temu kobieta w ciąży zgłosiła się do limanowskiego szpitala do porodu. Był to dzień już po terminie wyznaczonym (planowany termin - 6 luty) przez lekarza prowadzącego. Ciąża przebiegała bez komplikacji. Lekarze wykonali cesarskie cięcie następnego dnia rano. Dziecko nie przeżyło porodu. Rodzina zgłosiła zawiadomienie do prokuratury.

Zawiadomienie dotyczyło zaniechania lekarzy oddziału ginekologiczno-położniczego w przeprowadzeniu wcześniejszego cesarskiego cięcia u pacjentki w ciąży. Prokuratura wszczęła postępowanie o narażenie na utratę życia i spowodowania nieumyślnego zgonu noworodka.

Więcej: http://limanowa.in/ Podobał się artykuł? Podziel się!

CZYTAJ TAKŻE

Drodzy Użytkownicy!