Kraków: drożdżówki z opiatami nie były groźne dla zdrowia Fot. Archiwum

Drożdżówki z dodatkiem maku z opiatami nie były niebezpieczne dla zdrowia - uznali biegli z Instytutu Ekspertyz Sądowych w Krakowie. Wypieki z odurzającymi dodatkami trafiły miesiąc temu do sprzedaży.

Mogło je kupić nawet kilkaset osób. Normy zawartości morfiny były przekroczone pięciokrotnie. Oznacza to, że do drożdżówek dodano mak wysokomorfinowy, który jest zakazany w Polsce - informuje rmf24.pl

Wykryli to lekarze z oddziału psychiatrii i pracownicy zakładu diagnostyki ze Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie. W piątek (31 października) na psychiatrię zgłosiła się pacjentka z objawami, które wskazywałyby na to, że wzięła narkotyki.

Czytaj: Kraków: lekarze wytropili bułki z... opiatami

Biegli z Instytutu Ekspertyz Sądowych w Krakowie podkreślają jednak, ze zjedzenie dwóch, czy trzech wypieków nie było niebezpieczne.

Policja zabezpieczyła ponad pół tony odurzającego maku, który miał być użyty do kolejnej partii drożdżówek. Prokuratura ustala obecnie drogę, jaką przebył mak, zanim trafił do jednej z krakowskich piekarni.

Więcej: www.rmf24.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH