Kraków: badają mak w "opiatowych" drożdżówkach Fot. Archiwum

Sprawa wyszła na jaw dzięki pacjentce oddziału klinicznego psychiatrii Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie, która wróciła do lecznicy po przepustce. Podczas rutynowych badań w moczu kobiety wykryto opiaty, co mogło wskazywać na zażycie substancji psychoaktywnych. Pacjentka zaprzeczyła, ale pamiętała, że zjadła drożdżówkę z makiem.

Lekarze postanowili przetestować podejrzane wypieki. Okazało się, że po ich spożyciu także u nich test wykazał podwyższony poziom opiatów. Drożdżówki innych producentów były od nich natomiast wolne - informuje Gazeta Krakowska.

Policja dotarła do wytwórcy "opiatowych" drożdżówek, a następnie do dostawcy, który zaopatruje przedsiębiorstwo w mak. Cały jego zapas został skonfiskowany, a sanepid przeprowadził kontrolę w piekarni. Do badań pobrano próbki maku, masy makowej i samego ciasta.

Trwa sprawdzanie, czy do produkcji użyto maku nisko- czy wysokomorfinowego. Jeśli to ten drugi, powstaje pytanie, jak został dodany do bułek. Wizualnie się nie różnią, łatwo mogło dojść do pomyłki.

Uprawa maku z zawartością substancji narkotycznych jest w Polsce zabroniona. Wyjątkiem są plantacje dla przemysłu farmaceutycznego i nasiennictwa, ale wymagają koniecznych zezwoleń.

Więcej: www.gazetakrokowska.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH