Komisja Europejska chce zmienić sposób przyrządzania frytek - przez akrylamid Zmiany mogą mieć druzgocący wpływ na "kulturę frytek". Fot. pixabay (CC0 Public Domain)

Komisja Europejska zamierza zmienić sposób, w jaki przygotowywane są frytki. Ziemniak, zanim zostanie wrzucony na olej, miałby zostać zblanszowany - czyli na chwilę zanurzony w gorącej wodzie. Chodzi o zdrowie konsumentów.

Nową regulację Belgowie nazwali "banem na frytki". Blanszowanie ma zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, bo podczas smażenia w głębokim oleju i w wysokiej temperaturze tworzy się akrylamid, który może mieć negatywne konsekwencje dla zdrowia.

Przeciwko pomysłowi już protestują Belgowie, wieszczący, że regulacja uśmierci przygotowywane w tradycyjny sposób frytki belgijskie. A te są smażone podwójnie - najpierw w niższej temperaturze, a potem w wyższej. To sprawia, że są kruche na zewnątrz i miękkie w środku.

Belgijski minister turystyki Ben Weyts ocenił, że zmiany mogą mieć druzgocący wpływ na "kulturę frytek" - pisze tvn24bis.pl.

Margaritis Schinas, wypowiadając się w imieniu KE, twierdzi, że komisarze absolutnie nie mają na celu zakazać ani belgijskich, ani innych rodzajów frytek. Chcą tylko wpłynąć na proces produkcji żywności tak, aby ograniczyć wydzielanie szkodliwego akrylamidu.

Więcej: www.tvn24bis.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.