KPP wywodzi naukowo: zakaz palenia a bezrobocie

Właściciele restauracji i pubów lobbują przeciwko zakazowi palenia tytoniu, który zawiera projekt nowelizowanej ustawy antynikotynowej.

Konfederacja Pracodawców Polskich przygotowała "Raport mniejszości – ekonomiczne skutki wprowadzenia całkowitego zakazu palenia w restauracjach". Twierdzi w nim, że złe rozwiązania zaproponowano w nowelizacji ustawy o ochronie zdrowia.

KPP sugeruje, że ich wprowadzenie z jednej strony zapewni ochronę przed skutkami biernego palenia, z drugiej zaś spowoduje zapaść w branży gastronomicznej.

– W Polsce jest ok. 50 tys. lokali gastronomicznych, każdy zatrudnia średnio siedem osób. Według najnowszych badań TNS OBOP 25 proc. właścicieli tych lokali będzie zmuszonych do redukcji personelu o połowę, bo przestaną do nich przychodzić klienci-palacze. Redukcje personelu przyniosą wzrost bezrobocia o 0,5 proc. – ostrzega ekspert KPP, Adam  Ambrozik.

Proponowanym przez KPP rozwiązaniem jest umożliwienie tworzenia palarni lub osobnych wydzielonych pomieszczeń w lokalach, których powierzchnia przekracza 100 mkw. Właściciele mniejszych punktów gastronomicznych sami decydowaliby o tym, czy ich lokal będzie tylko dla palących, czy też dla niepalących. Podobne rozwiązania z powodzeniem stosowane są w niektórych państwach Unii Europejskiej.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH