Badania Państwowego Instytutu Weterynarii w Puławach potwierdziły wcześniejsze obawy: w dwóch próbkach importowanego z Irlandii mięsa znaleziono dioksyny. Jak ustalono, skażone wyroby nie trafiły jeszcze do sklepów. Pozostałych 8 zbadanych próbek okazało się bezpieczne. Badania kolejnych trwają. Informację o wykryciu dioksyn w próbce mięsa sprowadzonego do Polski z Irlandii podał zastępca Głównego Lekarza Weterynarii Krzysztof Jażdżewski.

Jak wynika z dotychczasowych ustaleń, skażone mięso trafiło do województwa łódzkiego, ale nie było sprzedawane klientom.

- Boczek, z którego pochodzi próbka, został w całości zatrzymany przez inspekcję weterynaryjną i będzie zniszczony - powiedział Jażdżewski.

W pierwszej niezgodnej z wymaganiami próbce, pochodzącej z 20,5 tony partii boczku surowego z zakładu w woj. łódzkim, poziom dioksyn był przekroczony dziesięciokrotnie. W drugiej próbce przekroczenie norm było 400 razy wyższe od obowiązujących norm. Próbka pochodziła z liczącej 1,887 tony partii boczku z zakładu w woj. mazowieckim. Zabezpieczono już 22 tony podejrzanego mięsa

W innej próbce boczku z tego samego zakładu norma nie została przekroczona. Na badanie czekają jeszcze 3 próbki z tego zakładu. Również w pozostałych siedmiu przebadanych już próbkach nie stwierdzono przekroczenia poziomu dioksyn.

Państwowy Instytut Weterynaryjny w Puławach wciąż bada mięso, które trafiło do innych regionów w Polsce.

- Wyniki badań wszystkich 23 próbek zatrzymanego przetworów i mięsa pochodzenia irlandzkiego mogą być znane ostatecznie w ciągu 2-3 dni - ocenił Jażdżewski.

Do Polski z Irlandii trafiło 698 ton surowego mięsa sprowadzonego przez 4 importerów. 380 ton zostało zużyte do produkcji wyrobów i wędlin, które już znalazły się w sprzedaży. Na wszelki wypadek Sanepid wycofuje te produkty ze sklepów.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.