Badania Państwowego Instytutu Weterynarii w Puławach potwierdziły wcześniejsze obawy: w dwóch próbkach importowanego z Irlandii mięsa znaleziono dioksyny. Jak ustalono, skażone wyroby nie trafiły jeszcze do sklepów. Pozostałych 8 zbadanych próbek okazało się bezpieczne. Badania kolejnych trwają. Informację o wykryciu dioksyn w próbce mięsa sprowadzonego do Polski z Irlandii podał zastępca Głównego Lekarza Weterynarii Krzysztof Jażdżewski.

Jak wynika z dotychczasowych ustaleń, skażone mięso trafiło do województwa łódzkiego, ale nie było sprzedawane klientom.

- Boczek, z którego pochodzi próbka, został w całości zatrzymany przez inspekcję weterynaryjną i będzie zniszczony - powiedział Jażdżewski.

W pierwszej niezgodnej z wymaganiami próbce, pochodzącej z 20,5 tony partii boczku surowego z zakładu w woj. łódzkim, poziom dioksyn był przekroczony dziesięciokrotnie. W drugiej próbce przekroczenie norm było 400 razy wyższe od obowiązujących norm. Próbka pochodziła z liczącej 1,887 tony partii boczku z zakładu w woj. mazowieckim. Zabezpieczono już 22 tony podejrzanego mięsa

W innej próbce boczku z tego samego zakładu norma nie została przekroczona. Na badanie czekają jeszcze 3 próbki z tego zakładu. Również w pozostałych siedmiu przebadanych już próbkach nie stwierdzono przekroczenia poziomu dioksyn.

Państwowy Instytut Weterynaryjny w Puławach wciąż bada mięso, które trafiło do innych regionów w Polsce.

- Wyniki badań wszystkich 23 próbek zatrzymanego przetworów i mięsa pochodzenia irlandzkiego mogą być znane ostatecznie w ciągu 2-3 dni - ocenił Jażdżewski.

Do Polski z Irlandii trafiło 698 ton surowego mięsa sprowadzonego przez 4 importerów. 380 ton zostało zużyte do produkcji wyrobów i wędlin, które już znalazły się w sprzedaży. Na wszelki wypadek Sanepid wycofuje te produkty ze sklepów.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH