Ile soli, ile cukru w szkolnych posiłkach - ruszyły szkolenia dla intendentów Fot. PTWP

Obliczanie tzw. średniej wartości kalorii, białka, węglowodanów, tłuszczów, które powinna zawierać porcja dla każdego dziecka okazuje się największym problemem dla intendentów po wprowadzeniu zdrowej żywności do szkolnych stołówek.

Chcąc pozostać w zgodzie z rozporządzeniem ministra zdrowia dotyczącym tzw. zdrowej żywności w szkołach intendenci powinni wyliczać średnią ważoną ponieważ inne zapotrzebowanie mają dzieci w różnym wieku, inne chłopcy i dziewczynki.

Takie obliczenia należy robić dla kuchni co miesiąc, zależnie od tego, ile dzieci zapisze się na obiady - wynika z informacji jakie są przekazywane szkolnym stołówkom podczas szkoleń.

Jak wyjaśniała podczas szkolenia zorganizowanego w Szczecinie dr Dominika Jamioł-Milc, specjalistka żywienia z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego, obiad w stołówce powinien stanowić 30 proc. dziennego zapotrzebowania dziecka na kalorie i składniki odżywcze.

Całodzienne wyżywienie w przedszkolach to już 75 proc. Szczegółowe regulacje obejmują wszystkie grupy pokarmowe np. zgodnie z wytycznymi w produktach zbożowych nie może być więcej niż 15 g cukru i 0,12 g sodu na 100 g gotowego produktu - podaje Gazeta Wyborcza.

 - Niestety często samo pieczywo zawiera kilka razy więcej soli niż dopuszczalna norma - przyznała Jamioł-Milc.

Kolejną komplikacją okazała się kwestia mięsa. Ustawa nie reguluje np. ile tłuszczu powinno zawierać mięso. Kucharzy obowiązują więc zasady racjonalnego żywienia. Na chudą wołowinę nie ma jednak szans, ponieważ posiłki w stołówkach muszą być tanie - pisze gazeta.

Więcej: www.szczecin.wyborcza.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH