Europosłowie chcą, by w jedzeniu dla niemowląt było mniej cukru Fot. Archiwum

Europosłowie chcą doprowadzić do ograniczenia zawartości cukru w jedzeniu dla niemowląt, aby skuteczniej walczyć z otyłością wśród dzieci. Domagają się zmiany przepisów, które dopuszczały trzy razy większą zawartość cukru w tych produktach, niż zaleca WHO.

Już pod koniec stycznia Parlament Europejski odrzucił rozporządzenie Komisji Europejskiej zakładające utrzymanie normy zawartości cukru w jedzeniu dla niemowląt na dotychczasowym poziomie - 30 proc. wartości energetycznej produktu. Rozporządzenie to, tzw. akt delegowany, miało uzupełniać obowiązujące obecnie przepisy, które regulują wymogi dotyczące przetworzonej żywności na bazie zbóż i żywności dla dzieci i niemowląt.

Europosłowie uznali, że regulacje KE są sprzeczne z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), która w wydanym we wrześniu ubiegłego roku raporcie dotyczącym zdrowej diety rekomenduje, aby udział czystego cukru ograniczyć do mniej niż 10 proc. całkowitej wartości energetycznej spożywanego jedzenia. Oznacza to, że normy zaproponowane przez Komisję są aż trzykrotnie wyższe od zaleceń WHO (7,5 g cukru/100 kcal oznacza 30 kcal z cukru w 100 kcal łącznej energii).

- Wprowadzanie do dziecięcej diety jedzenia ze zbyt wysoką zawartością cukru przyczynia się w dużej mierze do wzrostu otyłości wśród dzieci oraz negatywnie kształtuje ich formujące się dopiero preferencje smakowe. Dlatego też cukier, szczególnie w jedzeniu przeznaczonym dla niemowląt i małych dzieci, powinien być utrzymany na poziomie minimalnym, zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia - mówi brytyjski europoseł z grupy Zielonych Keith Taylor, inicjator sprzeciwu wobec rozporządzenia KE. - Zła dieta jest współcześnie najczęstszą przyczyną chorób i śmierci na świecie, częstszą nawet niż palenie papierosów, alkohol czy brak aktywności fizycznej razem wzięte.

PE nie tylko zawetował rozporządzenie Komisji, ale też poszedł o krok dalej. Posłowie przyjęli bowiem wniosek, by przy produkcji jedzenia dla niemowląt i dzieci zabronione było używanie nowych technologii, takich jak organizmy genetycznie modyfikowane (GMO) i nanotechnologia, bo mogą one nieść nieznane jeszcze ryzyko długoterminowe. Uznali też, że żywność dla dzieci powinna być etykietowana, a etykiety powinny jasno informować, które produkty nie są wskazane dla dzieci poniżej szóstego miesiąca życia. Marketing żywności dla dzieci nie powinien ponadto w żaden sposób podważać zalecenia karmienia dziecka piersią do szóstego miesiąca życia.

Sprzeciw posłów wobec projektu wniosku KE oznacza, że Komisja musi wycofać wniosek i ponownie go opracować.

- Komisja bierze pod uwagę wynik głosowania PE i obiekcje posłów wobec tego delegowanego aktu - powiedział PAP jeden z urzędników KE. - Jeszcze na początku 2016 r. KE zasięgnęła także opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) co do wymogów wobec składu żywności dla dzieci i niemowląt, w tym również dopuszczalnych wartości cukru, z uwzględnieniem najnowszych doniesień naukowych w tej sprawie. Na podstawie opinii EFSA Komisja będzie w stanie zmienić - tam, gdzie to konieczne - wymagania dotyczące składu produktów.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH