Czy minister Neumann interweniował w sprawie prywatnej kliniki? Jest jego oświadczenie

Sekretarz stanu Sławomir Neumann wydał oświadczenie w związku z artykułem, w którym dziennikarze informują o nieprawidłowościach, do jakich - ich zdaniem - mogło dojść przy podpisaniu kontraktu z jedną z klinik.

Tekst został opublikowany w tygodniku "Wprost". Według doniesień tygodnika wiceminister Sławomir Neumann interweniował w sprawie prywatnej klinki okulistycznej Sensor, która wbrew prawu miała pobierać dodatkowe opłaty za leczenie refundowane przez NFZ. Za te praktyki NFZ we wrześniu 2013 wymówił Sensorowi kontrakt. Wtedy minister Neumann miał zaangażować się w zmianę decyzji NFZ.

Ministerstwo Zdrowia miało dokonać interpretacji przepisów, zgodnie z którą wszystkie umowy, które obowiązywały w dniu 21 listopada, nieważne, czy wypowiedziane, czy nie, powinny być przedłużone na cały 2014 rok.

Ponieważ ówczesna prezes NFZ Agnieszka Pachciarz miała przeciw temu zaprotestować, było to podstawą jej dymisji ze stanowiska. "Dwie godziny po tym jak Pachciarz opuszcza gabinet, mazowiecki oddział NFZ wysłał do kliniki Sensor ofertę przedłużenia umowy na cały 2014 rok" - piszą dziennikarze "Wprost".

Jak ocenia Sławomir Neumann, autorzy tekstu nie skonfrontowali informacji, sugestii i pomówień zawartych w artykule z faktami i opiniami głównych zainteresowanych.

"Jedynym źródłem tych sensacji były osoby, które w ostatnim czasie pożegnały się z pracą w NFZ. Na propozycję zaproponowanego przeze mnie spotkania w celu przedstawienia dokumentów i rzeczywistych faktów otrzymałem odpowiedź, że już jest za późno, bo artykuł idzie do druku. Sensacyjny tytuł i zawarte w artykule półprawdy były ważniejsze niż elementarna rzetelność i dążenie do dziennikarskiego obiektywizmu" - informuje Sławomir Neumann.

"Sensor Clinic po kontroli mazowieckiego oddziału NFZ otrzymał karę finansową. Potem nastąpiła fala działań NFZ, które daleko wychodziły poza standard prowadzonych postępowań i kontroli. Zanim zakończono formalnie jedną kontrolę, w której nałożono karę finansową, rozpoczęła się druga w tej samej sprawie, która zakończyła się wypowiedzeniem kontraktu klinice, która funkcjonowała od 10 lat. Prezes NFZ nie odpowiadała na pisma i odwołania od decyzji dyrektora warszawskiego NFZ składane przez Sensor Clinic" - tłumaczy dalej Neumann i dodaje:

"Po wystąpieniach i skargach na dyrektora mazowieckiego NFZ oraz na bezczynność prezes NFZ, kierowanych do Ministerstwa Zdrowia wystąpiłem do oddziału mazowieckiego NFZ o wyjaśnienia powodów nadzwyczajnego traktowania tej kliniki - niespotykanego do tej pory w żadnym innym przypadku, zarówno jeśli chodzi o intensywność działań jak i naginanie procedur w celu szybkiego wypowiedzenia kontraktu, czyli karania kliniki niewspółmiernego w stosunku do innych podmiotów, w których wykryto podobne przewinienia".

Więcej: http://www2.mz.gov.pl/

CZYTAJ TAKŻE