Bytów: oświadczenie prezes szpitala dotyczące stawianych jej zarzutów

W czwartek (9 maja) informowaliśmy o postawieniu prezes Szpitala Powiatu Bytowskiego zarzutów fałszowania dokumentacji dotyczącej świadczeń wykonywanych w tej placówce, dzięki czemu szpital miał otrzymać z NFZ nienależne mu pieniądze - ok. 600 tys. zł. Prezes lecznicy przysłała do redakcji portalu rynekzdrowia.pl oświadczenie dotyczące stawianych jej zarzutów.

Sprawę prowadzi Prokuratura Okręgowa w Bydgoszczy. - W trakcie postępowania przedstawiono zarzuty prezes szpitala - Beacie Ł., które dotyczą tego, że od stycznia do grudnia 2013 r., poleciła podległym pracownicom poświadczanie nieprawdy, m.in. w wystawianych dla Pomorskiego OW NFZ raportach statystycznych - informuje Głos Pomorza.

"Przedstawione zarzuty nie dotyczą fałszowania dokumentów, ale innej kategorii prawnej - rzetelności dokumentacji dotyczącej świadczeń udzielania opieki zdrowotnej w bytowskim szpitalu. De facto dotyczą sposobu  rozliczeń z NFZ z czasów, gdy szpital obejmował dwie jednostki - w Bytowie i Miastku - czytamy w oświadczeniu Beaty Ładyszkowskiej, która wyraża zgodę na publikację swoich danych i wizerunku.

"Należy podkreślić, że wszystkie realizowane procedury zostały rozliczone bez zastrzeżeń przez NFZ, żadna z jednostek nie poniosła straty ani uszczerbku finansowego w związku z rozliczeniami. Badane dziś przez prokuraturę procedury rozliczania zabiegów medycznych miały miejsce na długo przed objęciem przeze mnie funkcji Prezesa Zarządu Szpitala" - brzmi fragment oświadczenia.

"Ani ja jako prezes szpitala, ani żaden pracownik, ani też Szpital w Bytowie w żaden sposób nie wzbogacił się realizując badania endoskopowe dla pacjentów, którzy tego potrzebowali, a co obejmował kontrakt z NFZ. To samo dotyczy pacjentów z Zakładu Opiekuńczo-Leczniczego. Wobec powyższego nie poczuwam się do odpowiedzialności za dokonanie zarzucanych mi czynów. W swoich wyjaśnieniach szczegółowo ustosunkowałam się do postawionych mi przez Prokuraturę zarzutów" - pisze prezes szpitala.

"Moje zatrudnienie jako obecnego Prezesa Szpitala Powiatu Bytowskiego zakończy się wraz z upływem obecnej kadencji zarządu, co nastąpi z chwilą odbycia zwyczajnego zgromadzenia wspólników spółki. Nie planowałam aplikowania o przedłużenie kontraktu w związku z sytuacją osobistą i rodzinną. Szpital pozostawiam z wysoką pozycją w rankingu szpitali prowadzonym Centrum Monitorowania Jakości , co zapewnia pacjentom wysoki standard opieki zdrowotnej i pozwala na pełną realizację kontraktu z NFZ (....)" - podkreśla w oświadczeniu Beata Ładyszowska.

Czytaj także: Bytów: prezes szpitala z zarzutami fałszowania dokumentacji

Drodzy Użytkownicy!