PRAWO W OCHRONIE ZDROWIA

Resort zdrowia chce dopuścić do sprzedaży trzy nowe gatunki grzybów Projekt rozporządzenia rozszerza wykaz grzybów dopuszczonych do obrotu i produkcji przetworów o trzy jadalne gatunki grzybów z rodziny smardzowanych. Fot. Archiwum

Smardz jadalny, smardz stożkowaty oraz naparstniczka czeska - te trzy gatunki grzybów mają zostać dopuszczone do sprzedaży. Ministerstwo Zdrowia przekonuje, że owocniki tych grzybów są jadalne, cenne pod względem spożywczym i bezpieczne dla zdrowia.

Obecnie na wykazie grzybów dopuszczonych do obrotu i produkcji przetworów znajdują się 44 gatunki. W piątek (1 września) resort zdrowia opublikował projekt rozporządzenia rozszerzającego wykaz o trzy jadalne gatunki grzybów z rodziny smardzowanych: smardz jadalny, smardz stożkowaty oraz naparstniczka czeska.

"Owocniki tych grzybów są jadalne, cenne pod względem spożywczym, a ich spożycie, po dokonaniu obróbki termicznej, np. gotowaniu czy suszeniu, jest bezpieczne dla zdrowia konsumenta" - zapewniają autorzy projektu.

Grzyby te są objęte ochroną częściową, dlatego w projekcie doprecyzowano, że rozporządzenie dotyczy smardza jadalnego i stożkowatego pochodzącego wyłącznie z terenów ogrodów, upraw ogrodniczych, szkółek leśnych i terenów zielonych. Ponadto wskazano, że wszystkie trzy dopisane gatunki grzybów mogą pochodzić spoza terytorium Polski.

"W związku z tym, że regulacja objęta projektem rozporządzenia odnosić się będzie przede wszystkim do handlu krajowego, przyjęcie proponowanego zakresu jest uzasadnione i zgodne z wielowiekową polską tradycją spożywania grzybów" - wskazano w projekcie.

Lekarze i Główna Inspekcja Sanitarna stale przypominają, że należy zbierać tylko te grzyby, do których mamy absolutną pewność, że są jadalne. Pomyłka może skończyć się tragicznie - ciężkim zatruciem, a nawet śmiercią. W razie wątpliwości czy zebrane grzyby są trujące, czy jadalne, można skorzystać z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno-epidemiologicznych.

Więcej: Projekt rozporządzenia Ministra Zdrowia zmieniający rozporządzenie w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy

Podobał się artykuł? Podziel się!

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH