PRAWO W OCHRONIE ZDROWIA

Opracowano kodeks postępowania RODO dla małych placówek medycznych FOT. Steven Depolo/Flickr.com (CC BY 2.0) (zdjęcie ilustracyjne)

Federacja Porozumienie Zielonogórskie we współpracy eksperckiej z JamanoBDO opracowała własny kodeks postępowania RODO dla małych placówek medycznych. Został on złożony do Urzędu Ochrony Danych Osobowych (UODO) jako pierwszy w sektorze ochrony zdrowia.

Choć tworzenie kodeksów branżowych nie jest obowiązkowe, to jednak Europejska Rada Ochrony Danych zachęcała do ich tworzenia.

O kodeksie postępowania RODO dla małych placówek medycznych dyskutowano w UODO. Podkreślano, że branża medyczna ma swoją specyfikę, którą uwzględnia kodeks opracowany przez Porozumienie Zielonogórskiego. Został on stworzony na podstawie ponad tysiąca audytów RODO przeprowadzonych przez JAMANO w poradniach POZ i AOS.

Jest napisany jasnym i zrozumiałym językiem, posługuje się wieloma praktycznymi przykładami wyjaśniającymi i doprecyzowującymi poszczególne konstrukcje RODO. Małe placówki medyczne będą mogły znaleźć w nim realną pomoc we właściwej interpretacji i wdrożeniu skomplikowanych przepisów RODO. Ich nieprzestrzeganie zagrożone jest licznymi sankcjami, w tym karami finansowymi.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.