PRAWO W OCHRONIE ZDROWIA

MZ opublikowało w piątek (6 listopada) odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania dotyczące tzw. rozporządzenia sklepikowego. Wątpliwości budzą wymagania, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty.

MZ odpowiedziało na pytania dotyczące m.in. definicji pieczywa pełnoziarnistego i tłuszczu mlecznego, a także: Jakie sery mogą być wykorzystywane do przygotowania kanapek? Czy w szkołach można rozdawać mleko w ramach akcji promujących wzrost jego spożycia? Czy kryterium 10g cukrów w 100g produktu gotowego do spożycia odnosi się do cukrów naturalnie występujących w produkcie, czy uwzględnia również cukry dodane w procesie produkcyjnym? Jak przeliczyć zawartość sodu na równoważną zawartość soli w produkcie?

Resort zdrowia omówił w sumie 31 problemów związanych ze stosowaniem rozporządzenia sklepikowego.

Czytaj: www.mz.gov.pl

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH