Żywienie w szkole: będą nowe, zaostrzone przepisy Doprecyzowano normy dotyczące szkolnych stołówek Fot. Archiwum

Resorty edukacji i zdrowia ponownie zmieniają przepisy dotyczące szkolnych stołówek i sklepików. Oferowane w nich produkty spożywcze nie mogą zawierać więcej niż 15 proc. cukru, 10 proc. tłuszczu, 0,4 proc. sodu i 1 proc. soli.

Rozporządzenie w sprawie nowej listy dopuszczalnych produktów wydane w maju br. przez Ministerstwo Zdrowia, nie spodobało się rodzicom. Ocenili oni, że nowe przepisy mają na celu zwiększenie asortymentu w sklepikach szkolnych, a nie dobro dzieci - informuje Gazeta Wyborcza.

Do MZ dotarła długa lista uwag, a w lipcu resort zdrowia zmodyfikował listę i zaostrzył przepisy.

W szkole nie można już będzie kupić pieczywa z ciasta głęboko mrożonego. Po roku nieobecności do sklepików wrócą za to drożdżówki, ale "zdrowsze", m.in. z obniżoną zawartością tłuszczu.

Doprecyzowano ponadto normy dotyczące szkolnych stołówek, np. mogą one oferować tylko dwie smażone potrawy w tygodniu.

Więcej: wyborcza.pl

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH