Za złe odżywianie dzieci w dużym stopniu odpowiada szkoła

Za złe odżywianie dzieci w znacznym stopniu odpowiada szkoła; w diecie młodych Polaków stałym elementem są słodycze, a brakuje w niej warzyw, owoców i pełnowartościowych produktów - mówiono na wtorkowej (3 grudnia) konferencji "Szkolne smaki - szkoły dobrego żywienia".

Konferencję dla dyrektorów szkół, nauczycieli, szkolnych kucharzy zorganizowały w Warszawie fundacja Szkoła na widelcu i fundacja Banku Ochrony Środowiska w ramach ogólnopolskiej kampanii.

Zwrócono uwagę, że młodym Polakom grozi epidemia otyłości. "Tempo przyrostu dzieci z nadwagą i otyłością jest dziesięciokrotnie większe niż w Stanach Zjednoczonych" - oceniają fundacje. Podkreślają, że słodycze są stałym elementem diety dzieci: każdego dnia wypijają ok. dwóch szklanek słodzonych napojów i dwa razy dziennie sięgają po słodycze oraz słone przegryzki.

- Mitem jest, że szkoła nie odpowiada za żywienie dzieci - powiedziała Barbara Lewicka-Kłoszewska z fundacji BOŚ. Zaznaczyła, że modelowe żywienia opiera się na pięciu posiłkach dziennie: śniadaniu (stanowi 30 proc. dziennego żywienia), drugim śniadaniu (5 proc.), obiadu (35 proc.), podwieczorku (5 proc.) i kolacji (25 proc.). Tymczasem - jak mówiła - znaczna liczba dzieci wychodzi z domu bez śniadania, co oznacza, że w największym wymiarze odżywia się w szkole.

Podkreśliła, że problem stanowią przede wszystkim sklepiki szkolne, których asortyment to głównie słodycze, słodkie napoje i niezdrowe przekąski oraz stołówki, w których podawane są niezdrowe posiłki.

Lewicka-Kłoszewska zaznaczyła, że mitem jest iż, potrzeba ustawy, która ureguluje działanie sklepiku szkolnego. - To dyrektor szkoły decyduje, jakie produkty są dostępne w szkole - stwierdziła. Zauważyła, że koszt wynajmu powierzchni sklepiku to od 300 do 600 zł miesięcznie. - Nie są to duże dochody w skali całej szkoły. Zdrowie dzieci jest tym, co naprawdę się liczy - podkreśliła.

Grzegorz Łapanowski z fundacji Szkoła na widelcu mówił, że w przetargach na posiłki dla szkół wygrywają najtańsze oferty, co przekłada się na ich jakość i wartość - coraz częściej są przygotowywane na bazie półproduktów.

Fundacje zaznaczają, że większość warszawskich stołówek szkolnych wydaje obiady, ale nie wszystkie drugie śniadania. Tylko w co dziesiątej szkole jadłospis dla dzieci układa dietetyk, w pozostałych za jadłospis odpowiada intendent lub kucharz. W ponad połowie szkół (63 proc.) obiady nie są dofinansowywane. Z kolei sklepik szkolny funkcjonuje w większości szkół (64 proc.), zazwyczaj prowadzi go ajent (84 proc.) lub spółdzielnia uczniowska (10 proc.).

Podobał się artykuł? Podziel się!

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.