WHO: nowe wytyczne ws. spożywania soli i potasu

WHO opublikowała nowe wytyczne zalecające dorosłym spożywanie mniej soli i określające minimalny poziom potasu w codziennej diecie w celu zmniejszenia ryzyka chorób serca i udarów mózgu.

"Dorośli powinni spożywać mniej niż dwa gramy sodu, mniej niż pięć gramów soli oraz co najmniej 3,51 grama potasu dziennie" - poinformowała oenzetowska agenda w wydanym komunikacie. Do tej pory WHO rekomendowała spożywanie dwóch gramów sodu dziennie - sprecyzował w rozmowie z agencją Reuters rzecznik organizacji Gregory Hartl.

Po raz pierwszy - jak podkreślił Hartl - WHO podaje wytyczne co do spożycia sodu i soli dla dzieci w zależności od ich wzrostu i wieku. Odnoszą się one do dzieci powyżej drugiego roku życia.

Sód, znajdujący się w produktach mlecznych czy jajkach, jest obecny "w znacznie większych ilościach w żywności przetworzonej" takiej jak pieczywo, chipsy, orzeszki i słodycze, a także w przetworach mięsnych, kostkach rosołowych i przyprawach, takich jak sos sojowy - informuje WHO.

Osoba, która spożywa za dużo sodu i zbyt mało potasu, może być narażona na podwyższone ciśnienie, a więc czynnik zwiększający ryzyko chorób serca i udarów mózgu. Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH