W Polsce można mieć dziecko z 30-kilogramową nadwagą i nikomu nic do tego Dr Barbara Bajda specjalizuje się w leczeniu otyłości u dzieci.

W Polsce rodziny otyłych dzieci nie są dotknięte żadnymi restrykcjami. Systemy w innych krajach reagują w takich przypadkach np. odebraniem zasiłku na dziecko - mówi dr Barbara Bajda, specjalista chorób dziecięcych, kierownik oddziału w Śląskim Centrum Rehabilitacyjno-Uzdrowiskowym im. dr. A. Szebesty w Rabce-Zdroju.

Rynek Zdrowia: Na co dzień prowadzi Pani w Rabce-Zdroju leczenie otyłości u dzieci w wieku 3-18 lat, a więc u przedszkolaków i uczniów. Jak ocenia Pani wprowadzenie przez Ministerstwo Zdrowia rozporządzenia, dzięki któremu ze szkolnych sklepików znikają m.in. gazowane słodkie napoje i chipsy?

Dr Barbara Bajda: To dobra decyzja, ale nie spodziewajmy się spektakularnych efektów. Kwestie prawidłowego żywienia i wypracowania dobrych nawyków żywieniowych są bardzo złożone. Mówiąc o prawidłowym żywieniu dziecka musimy się cofnąć aż do okresu ciąży jego matki. Ważne jest to, czy kobieta zachodzi w ciążę mając nadwagę czy otyłość, jak odżywia się w czasie ciąży, a następnie czy karmi dziecko piersią. Znaczenie ma również jaki pokarm dziecko dostaje zamiast mleka matki i jakie produkty są wprowadzane do jego diety. Liczy się dosłownie każdy dzień życia dziecka i każdy jego posiłek.

- Zatem odpowiedzialność za prawidłową wagę dziecka spoczywa na rodzicach?

- Odpowiedź twierdząca byłaby zbyt prosta. Przyjrzyjmy się dzisiejszym rodzinom. Połowa z nich to rodziny rozbite. Wychowanie dzieci i zapewnienie środków na ich utrzymanie jest w takich przypadkach głównie na głowach zapracowanych, samotnych matek. Jest też spora grupa dzieci i młodzieży, których rodzice pracują za granicą. Dzieci są wychowywane przez babcie i ciocie. Opiekunom brakuje czasu i sił aby zadbać o to, co jedzą dzieci i jak spędzają wolny czas.

- Kolejna kwestia to ubóstwo.

- Tak. Co czwarte dziecko idzie do szkoły bez śniadania,  a w domu dostaje najprawdopodobniej tanie, ''śmieciowe'' jedzenie. Ale nawet w rodzinach, w których pieniędzy na żywność nie brakuje, dzieci nie zawsze spożywają wartościowe posiłki. Zdarza się często, że dostają pieniądze na jedzenie i same kupują je sobie "na mieście" albo rodzice kupują gotowe, wysoko przetworzone dania. Bo nie mają czasu albo nie potrafią gotować.

Rynek dań gotowych nie jest jeszcze w Polsce tak rozwinięty, jak we Francji, Wielkiej Brytanii czy Stanach Zjednoczonych i nie mamy wielkich kłopotów z tym związanych, ale wszystko zmierza w tym kierunku. W krajach zachodnich już zdano sobie sprawę z konsekwencji, jakie niesie ze sobą takie żywienie. Dlatego np. Michele Obama, żona prezydenta USA, pokazuje jak przygotować posiłek od podstaw. Ludzie uczą się gotować, a nie tylko odgrzewać.

IX EUROPEJSKI KONGRES GOSPODARCZY

10-12 maja 2017 • Katowice • Międzynarodowe Centrum Kongresowe i Spodek

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH