Unijny komisarz: będziemy mieć więcej zdrowej żywności Vytenis Andriukaitis. FOT. PTWP

Przygotowujemy program zmiany składu żywności, dzięki któremu będziemy mieć w Europie więcej zdrowej żywności - mówi unijny komisarze do spraw zdrowia i bezpieczeństwa żywności Vytenis Andriukaitis.

Dzięki niemu będziemy mieć więcej żywności zdrowej. Nie tylko bezpiecznej, ale właśnie zdrowej, bo to nie to samo. Zdrowa żywność to na przykład świeże warzywa, owoce, mleko - wyjaśnia Andriukaitis.

Tłumaczy: - Na sklepowych półkach można znaleźć sporo jedzenia zawierającego mnóstwo cukru, soli i środków konserwujących. I to jest tak zwana bezpieczna żywność. Jednak ci, którzy używają jej na co dzień, tyją, mają wysokie ciśnienie, chorują. Skutkiem ich nadmiernej konsumpcji jest otyłość, choroby kardiowaskularne, choroby chroniczne, rak.

Komisarz zapowiada też przygotowanie paneuropejskiej regulacji, której celem jest redukcja zawartości przemysłowych kwasów tłuszczowych trans w produktach spożywczych. Uzgodniono już mapę drogową zmian składu żywności, która ma zachęcić do produkowania zdrowej, a nie tylko bezpiecznej żywności.

Eurokomisarz zwraca uwagę, że tym zmianom towarzyszyć będzie spora liczba programów prewencyjnych. Mają one zapewnić ludziom możliwości badania się, zagwarantować im wczesną diagnozę raka, chorób kardiowaskularnych i cukrzycy, oraz dopomóc w ich leczeniu, a także w walce z otyłością.

Czytaj: www.dw.com

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH