USA chcą zakazać używania tłuszczów trans

W całych Stanach Zjednoczonych nie będzie można stosować tłuszczów trans. Amerykański Urząd Żywności i Leków (FDA) rozpoczął dwumiesięczną debatę nad tym, w jaki sposób stopniowo wycofać je z użycia - informują AP i BBC News.

Komisarz FDA Margaret Hamburg podkreśla w opublikowanym oświadczeniu, że w USA w ostatnich dwóch dekadach spadło spożycie sztucznie wytwarzanych tłuszczów trans. W latach 2003-2012 zmniejszyło się ono z 4,6 gramów dziennie do 1 grama.

Nadal jednak w Stanach Zjednoczonych tłuszcze trans są przyczyną 7 tys. zgonów oraz 20 tys. zawałów serca rocznie. Wprowadzenie całkowitego zakazu sprawi, że więcej Amerykanów będzie można uchronić przez ich negatywnymi skutkami zdrowotnymi - dodaje Hamburg.

Zakaz nie będzie dotyczył naturalnych tłuszczów trans występujących w niektórych rodzajach mięsa (wołowinie i baraninie) oraz w produktach mlecznych. Chodzi o te tłuszcze trans, które są sztucznie wytwarzane poprzez uwodornianie naturalnych olejów roślinnych i występują na ogół w tzw. utwardzonych margarynach.

Dietetycy od dawna przekonują, że sztucznie wytwarzane tłuszcze trans zwiększają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, w większym nawet stopniu niż tłuszcze nasycone pochodzenia zwierzęcego.

Wielu producentów żywności wycofało ze sprzedaży margaryny zwierające tłuszcze trans. Nie powinno ich być na przykład w margarynach miękkich. Nadal jednak są stosowane margaryny, tzw. twarde, w których one występują. Są często wykorzystywane do wytwarzania gotowych dań, np. pizzy mrożonej lub ciast i innych słodyczy. Powszechnie stosowane są również w restauracjach.

Unia Europejska nie zdecydowała się jeszcze na wprowadzenie zakazu sprzedawania przetworzonych produktów spożywczych zawierających tłuszcze trans. Na razie od 2003 r. zakaz obowiązuje jedynie w Danii, gdzie nie wolno używać wyrobów ze zwiększonym w stosunku do naturalnego stężeniem tłuszczów trans.

Kanada w 2005 r. wprowadziła zakaz sprzedaży produktów, w których ilość tłuszczów trans w stosunku do innych tłuszczów przekracza 5 proc. W Stanach Zjednoczonych w kilku miastach, na przykład w Nowym Jorku, miejscowe rady uchwaliły jedynie apele o niestosowania tłuszczów trans w restauracjach.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH