USA: FDA walczy o ograniczenie zawartości soli w produktach spożywczych Proponowany dzienny limit spożycia to 2,3 grama sodu na osobę Fot. Archiwum

Federalna Administracja ds. Leków i Żywności (FDA) zaleciła producentom żywności i sieciowych restauracji w USA zmniejszenie zawartości soli w produktach. Chodzi o ograniczenie skali chorób układu krążenia.

Zdaniem FDA konsumpcja soli, która jest podstawowym źródłem sodu w diecie, spadnie  w ten sposób w USA o jedną trzecią - informuje Gazeta Wyborcza.

Proponowany dzienny limit spożycia to 2,3 grama sodu na osobę. Na razie zalecenia mają być przedmiotem dyskusji z przedstawicielami przemysłu. Obecnie Amerykanie spożywają o blisko połowę więcej sodu niż zalecają eksperci.

Limity mają być zróżnicowane w zależności od kategorii produktów, ponieważ w niektórych z nich możliwość redukcji użycia soli jest większa niż w innych.

Nadmierne spożycie soli to problem nie tylko za oceanem, ale także w Polsce. Przeciętny Polak spożywa od 9 do 12 g soli dziennie.

Więcej: www.wyborcza.biz

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH