Tombarkiewicz: do produkcji dodatku do pieczywa nie wykorzystuje się ludzkich włosów Niepokój budzi L-cysteina, która jest jednym ze składników ciasta mrożonego. Można ją wytwarzać z ludzkich włosów. Fot. PTWP

Ludzki włos nie może być wykorzystywany jako materiał wyjściowy do produkcji l-cysteiny - powiedział w Sejmie podsekretarz stanu w Ministerstwie Zdrowia Marek Tombarkiewicz, odpowiadając na pytania posłów. L-cysteina jest dodatkiem do pieczywa głęboko mrożonego.

Wiceminister odniósł się w czwartek (14 września) do pytania posłów PiS: Andrzeja Gawrona, Jerzy Paula, Dariusza Starzyckiego i Ryszarda Bartosika - w sprawie wytwarzania w marketach produktów chlebopodobnych na bazie mrożonego ciasta.

- Niepokój budzi L-cysteina, która jest jednym ze składników tego ciasta - powiedział Jerzy Paul. - W krajach UE obowiązuje zakaz jej produkcji. Podobno w Rumunii, pomimo zakazu, jest produkowana. A zakaz obowiązuje, ponieważ wytwarzana jest z ludzkich włosów, ptasich piór i świńskiej szczeciny - dodał poseł PiS.

- Ludzki włos (....) nie może być wykorzystywany jako materiał wyjściowy do produkcji tego rodzaju polepszacza - powiedział Tombarkiewicz. Zaznaczył, że "cała żywność, która jest wprowadzana do obrotu na terenie Unii Europejskiej, w tym także żywność importowana z innych krajów, z poza Unii, musi spełniać wszystkie wymogi ustawodawstwa Unii".

Wiceminister dodał, że L-cysteina jest dodatkiem do mąki w charakterze polepszacza. - Stężenia tych dodatków są minimalne. Absolutnie nie mogą wpływać na zdrowie konsumentów - powiedział Tombarkiewicz.

Poseł Paul powiedział, że "problem polega na tym, że polskie prawo wymaga jedynie oznaczenia, że wypiek powstał z ciasta głęboko mrożonego, nie ma natomiast obowiązku podawania, z jakiego źródła, z jakiego kraju on pochodzi. Coraz częściej do naszych biur zgłaszają się zaniepokojeni źródłem pochodzenia pieczywa, kupowanego w sklepach wielkopowierzchniowych, a wypiekanego na bazie głęboko mrożonego ciasta".

Dariusz Starzycki zapytał, czy "istniejące prawo nakazuje sprzedawcom, oferującym tego typu produkty, informowanie o tym, że jest to produkt głęboko mrożony i jednocześnie podawania informacji o składzie tego produktu".

Tombarkiewicz powiedział, że przepisy są jasno sformułowane. Opis "musi być przy każdym produkcie, zarówno luzem, tak jak w przypadku pieczywa, czy też w przypadku oryginalnych opakowań jednostkowych, jak np. w przypadku herbatników". Podkreślił, że do Państwowej Inspekcji Handlowej nie dotarły informacje, aby te przepisy były w jakiś sposób łamane czy omijane.

Tombarkiewicz przypomniał, że jeżeli chodzi o cały proces technologiczny, to wszyscy producenci powinni spełniać normy dawnego HACCP, obecnie normy ISO 22000, co jest kontrolowane przez Państwową Inspekcję Sanitarną (normy mają zapewnić bezpieczeństwo żywności poprzez m.in oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych żywności - PAP).

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH