Tadeusz Jędrzejczyk został odwołany ze stanowiska prezesa NFZ Tadeusz Jędrzejczyk; FOT. PTWP

Tadeusz Jędrzejczyk został odwołany ze stanowiska prezesa Narodowego Funduszu Zdrowia - poinformowała w piątek (11 marca) PAP rzeczniczka resortu zdrowia Milena Kruszewska. Jędrzejczyk był prezesem Funduszu od czerwca 2014 r.

Jędrzejczyk jest lekarzem, absolwentem Akademii Medycznej w Gdańsku. Ma specjalizację z zakresu medycyny społecznej, organizacji ochrony zdrowia i zdrowia publicznego.

Pracował jako lekarz w szpitalu na gdańskiej Zaspie, następnie w ZOZ nr 3 w Gdańsku jako asystent, a potem jako adiunkt w Gdańskim Uniwersytecie Medycznym.

W latach 2008-2009 był zastępcą dyrektora ds. medycznych Pomorskiego Oddziału Wojewódzkiego NFZ. Od 2010 roku był zastępcą dyrektora naczelnego ds. lecznictwa Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego w Gdańsku. W październiku 2013 r. został dyrektorem pomorskiego oddziału Funduszu.

W czerwcu 2014 r. na prezesa NFZ powołał Jędrzejczyka premier Donald Tusk na wniosek ministra zdrowia Bartosza Arłukowicza po uzyskaniu pozytywnej opinii Rady Funduszu.

Powód: utrata zaufania
- Minister zdrowia odwołuje prezesa Narodowego Funduszu Zdrowia po zasięgnięciu opinii Rady Funduszu - odpowiada portalowi Rynek Aptek Milena Kruszewska, rzecznik resortu zdrowia.

- Jakkolwiek opinia Rady nie jest wiążąca - to znaczy, że minister może się z nią zgodzić lub nie, to w tym wypadku - ponieważ wniosek ministra został zaopiniowany przez Radę pozytywnie - prezes NFZ Tadeusz Jędrzejczyk straci stanowisko.

Tadeusz Jędrzejczyk nie będzie więc na pewno miał szans na odwołanie się od decyzji. A powód odwołania?

- Decyzja ministra jest spowodowana utratą zaufania do prezesa NFZ w zakresie jego zarządzania Funduszem. Na tym etapie jest jednak za wcześnie, by mówić o szczegółach - wyjaśnia Kruszewska.

Co dalej z kontraktowaniem?
Przypomnijmy, że minister zdrowia Konstanty Radziwiłł zapowiedział zmiany w zasadach kontraktowania - odejście od kupowania pojedynczych świadczeń i procedur na rzecz opieki koordynowanej, także w zakresie dotyczącym seniorów.

Kontraktowanie świadczeń zdrowotnych przez NFZ zostało przesunięte - z połowy 2016 na 2017 r. Dotychczasowe umowy będą aneksowane.

Większość zawartych trzy lata temu umów z NFZ wygasa 30 czerwca 2016 roku. O tym, że kontrakty będą aneksowane, a nowe konkursy zostaną przełożone, minister zdrowia Konstanty Radziwiłł uprzedzał już 1 grudnia 2015 r., podczas posiedzenia sejmowej komisji zdrowia.

Drodzy Użytkownicy!