Substancje dodatkowe w żywności: czy mogą nam zaszkodzić?

Jeszcze 21 mln zł wsparcia udzieli ARiMR rolnikom produkującym żywność w oparciu o systemy jakości. Ta żywność jest zazwyczaj bezpieczniejsza, bo nie ma w niej tzw. substancji dodatkowych. Nie oznacza to, że żywność, która takie substancje zawiera, zagraża naszemu zdrowiu - powiedział dr hab. Piotr Gębczyński z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

Jak wyjaśnił ekspert, żywność wytwarzana w systemach jakości tym przede wszystkim różni się od żywności wytwarzanej na skalę masową, że nie zawiera substancji dodatkowych, na przykład takich, które zwiększają wydajność produktu. "

- W takiej produkcji z kilograma mięsa można uzyskać mniej niż kilogram gotowego produktu, natomiast w produkcji masowej można osiągnąć dodatkowe efekty poprzez obróbkę technologiczną i zastosowanie substancji dodatkowych - powiedział.

Produkty wytwarzane zgodnie z systemami jakości żywnośc są to produkty z wyższej półki sklepowej, droższe, oznaczone specjalnymi logotypami.

Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa ocenia, że rolnicy, którzy wytwarzają taką żywność, są zmuszeni ponosić zwiększone koszty, dlatego wspiera ich w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2007-2013.

Dotychczas z takiej pomocy skorzystało 16 tys. rolników, a na kolejnych zainteresowanych czeka jeszcze ponad 21 mln zł.

Jak powiedział Piotr Gębczyński, stan dzisiejszej wiedzy i badań nie wskazuje na to, aby substancje dodatkowe dozwolone do stosowania w żywności miały negatywny wpływ na organizm człowieka. Zaznaczył, że każda taka substancja jest przebadana i zatwierdzona przez ministra zdrowia.

- Jednak niektóre substancje dodatkowe, nawet zastosowane w dopuszczalnych dawkach, mogą działać drażniąco na osoby z problemami alergicznymi - doda ekspert.

Ocenił, że trudno jest też jednoznacznie stwierdzić, czy składniki naturalne znajdujące się w żywności mają większą wartość niż substancje nienaturalnego pochodzenia.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH