Sposób na obniżenie kosztów złego odżywiania: pamiętajmy, że istnieją dietetycy

Co piąte dziecko na Mazowszu cierpi z powodu otyłości, dramatycznie wzrasta liczba małych pacjentów z cukrzycą, bulimią czy osteoporozą. W większości przypadków przyczyną choroby jest złe odżywianie. Dietetycy, którzy w tej sytuacji powinni pomagać lekarzom, w publicznych placówkach są jednak coraz rzadszym "okazem".

Według WHO, nawet 70 proc. chorób ma źródło w złym odżywianiu. W ostatnich trzydziestu latach liczba otyłych nastolatków wzrosła w Polsce dziesięciokrotnie. W ciągu pięciu ostatnich lat, dwukrotnie. Oprócz otyłości, również cukrzyca i nadciśnienie urosły do rangi chorób cywilizacyjnych, z którymi borykają się także dzieci.

Narastające problemy zdrowotne
związane ze złym żywieniem dają pole do popisu dietetykom. Jak jednak pokazują dane Polskiego Towarzystwa Dietetyki, specjalistów w tej dziedzinie ubywa z publicznych placówek ochrony zdrowia.

– Zdaję sobie sprawę, że przyczyną tego stanu jest fakt, że porada dietetyka nie jest wyceniona przez NFZ, co w praktyce oznacza, iż zatrudnienie takiego pracownika generuje dla lecznicy koszty. Efekt jest taki, że coraz mniej ośrodków dostrzega potrzebę włączenia do procesu leczenia pacjenta dietetyka – mówi portalowi rynekzdrowia.pl dr Danuta Gajewska, prezes Polskiego Towarzystwa Dietetyki.

W 2009 r. Najwyższa Izba Kontroli przedstawiła raport z kontroli przeprowadzonej w szpitalach publicznych, której celem była m.in. ocena żywienia pacjentów. NIK sprawdziła pod tym względem szpitale wielospecjalistyczne w sześciu województwach (mazowieckie, podkarpackie, podlaskie, śląskie, świętokrzyskie, wielkopolskie).

Kontrola w większości przypadków wypadła negatywnie. Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły głównie jakości żywienia. Jak zaznaczyła NIK, część tych placówek nie zatrudniała dietetyka.

Specjalista powie, ile i jak jeść
Rolą dietetyka jest ułożenie odpowiedniego planu żywieniowego, który pomoże wyniszczonemu przez chorobę organizmowi możliwie najlepiej funkcjonować. Specjalista nie tylko nauczy pacjenta doboru odpowiednich – ze względu na stan jego zdrowia – produktów, ale także miar i częstotliwości ich spożywania.

Dietetyk w trakcie edukacji poznaje nie tylko anatomię i fizjologię człowieka, ale przede wszystkim zdobywa wiedzę z zakresu towaroznawstwa żywności, zasad żywienia niemowląt, dzieci i ludzi starszych. Musi też znać reakcje organizmu na poszczególne produkty.

Tak pogłębioną wiedzą w tej sferze nie może pochwalić się większość lekarzy. Obecnie to jednak oni są zobowiązani do przekazywania pacjentom zaleceń żywieniowych. Większość szpitali zrezygnowała bowiem z zatrudniania dietetyka.
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.