Sośnierz: nigdy nie kryłem sceptycznego stanowiska wobec sieci szpitali Na zdj. Andrzej Sośnierz, były prezes NFZ. Fot. PTWP

Andrzej Sośnierz, poseł PiS i były prezes NFZ, w rozmowie z Super Expressem przyznaje, że ustawa o sieci szpitali jest skomplikowana, nieczytelna i niejasne są jej cele. Najbardziej krytykuje model finansowania.

Jak tłumaczy Sośnierz, zryczałtowany model finansowania oznacza, że pieniądze na leczenie nie będą szły za pacjentem, ale przed nim. Jego zdaniem dany szpital za określoną sumę pieniędzy "ma leczyć bliżej nieokreśloną liczbę pacjentów". Przypomina, że taki model funkcjonował już przed reformą z 1999 r. i powodował, że potrzebujący pomocy chorzy często byli odsyłani do domów, ponieważ wykorzystany był limit środków danej placówki.

Poseł PiS konstatuje, że zaproponowany model finansowania zmniejsza rolę pacjenta w systemie. Twierdzi, że należałoby przede wszystkim ustalić ostatecznie koszyk świadczeń, a jeśli już tworzyć sieć szpitali, to tych wojewódzkich.

Proponuje także zmianę sposobu kalkulowania cen za usługi medyczne, decentralizację systemu oraz ewentualne rozwiązanie NFZ i zastąpienie go niezależnymi kasami chorych.

Sośnierz podsumowuje, że w obszarze finansowania "wszystko zostało przerzucone na pacjenta, a należałoby przywrócić finansowanie przez państwo niektórych usług medycznych, takich jak profilaktyka czy specjalistyczne leczenie".

Więcej: www.se.pl

FORUM TYMCZASOWO NIEDOSTĘPNE

W związku z ciszą wyborczą dodawanie komentarzy zostało tymczasowo zablokowane.

Drodzy Użytkownicy!