Słowacja: wąglik w gospodarstwie blisko granicy z Polską

Przypadki zachorowania krów na wąglika potwierdzono 12 listopada na farmie w miejscowości Staszkovce w powiecie Stropkov we wschodniej Słowacji niedaleko granicy z Polską.

Chorobę tę wykryto w dwóch stadach krów liczących 150 i 120 zwierząt na prywatnej farmie należącej od 20 lat do Milana Homzy.

Szef regionalnego urzędu weterynarii w Svidniku Michał Zuzulak oświadczył, że "na razie nie można mówić o epidemii". Bakteria wąglika zabiła cztery krowy z farmy. Trwa akcja szczepienia pozostałych. Zdaniem szefa urzędu weterynarii "zwierzęta są klinicznie zdrowe".

W całym regionie obowiązuje jednak zakaz sprzedaży mięsa i mleka z zakażonej hodowli. Farma została zamknięta. Kwarantanna potrwa 30 dni. Słowackie ministerstwo gospodarki zapewniło, że mięso skażonych krów nie znalazło się w sieci handlowej.

Słowackie radio publiczne informowało, że "trzy krowy ze wspomnianej farmy sprzedano do Polski". Informacja ta nie została jednak oficjalnie potwierdzona. Milan Homza twierdzi, że "żadne zwierzę nie zostało sprzedane od marca br.".

Weterynarze przypuszczają, że zwierzęta zaraziły się na pastwiskach, gdzie przed kilku laty zakopywano padłe krowy i owce. Niedawne intensywne opady deszczu mogły rozmyć glebę i uwolnić niebezpieczne bakterie, które mogą przetrwać pod ziemią nawet kilkadziesiąt lat.

Wąglik to choroba bakteryjna, która występuje u bydła, koni i owiec. Ze zwierząt wąglik może przenieść się na człowieka. Zakażenie występuje zwykle przez spożycie mięsa padłych zwierząt. Choroba jest często śmiertelna.

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH