Śląskie: dzięki programowi edukacyjnemu dzieci jedzą zdrowiej

Zbyt mało ryb i nabiału, niedobór wapnia, żelaza, witaminy C - takie m.in. braki w diecie dzieci stwierdzono w latach 2009-2011 w żłobkach, przedszkolach i szkołach Śląskiego. Udało się je niemal całkowicie wyeliminować.

Było to możliwe dzięki pilotażowej edycji pionierskiego w skali kraju programu edukacyjnego "Żywienie na wagę zdrowia". O jego efektach poinformowano podczas konferencji w Zabrzu. Objął 10 proc. żłobków, przedszkoli i szkół w regionie.

Najpierw - w latach 2009-2011 - przebadano ówczesne jadłospisy. Wyniki napawały grozą - wspominał w poniedziałek (4 lutego) na konferencji śląski państwowy wojewódzki inspektor sanitarny Grzegorz Hudzik. W połowie kontrolowanych placówek oceny były niedostateczne pod względem wartości energetycznej posiłków - była niższa od zalecanej lub znacznie przekraczała zalecane ilości.

Za dużo było energii z tłuszczów, za mało z węglowodanów. W 50 proc. żłobków, 79 proc. przedszkoli i 62 proc. szkół dzieci dostawały za mało wapnia, niezbędnego w okresie wzrostu do budowy kości. W 50 proc. żłobków dzieci dostawały za mało żelaza, a we wszystkich kontrolowanych żłobkach za mało witaminy C.

We współpracy z ekspertami z Zakładu Żywienia Człowieka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Zabrzu powstały zbilansowane jadłospisy. Zasady zdrowego żywienia znalazły się w książce, która trafiła do wszystkich placówek uczestniczących w programie. Przeszkolono blisko 1000 osób odpowiedzialnych za żywienie dzieci w 556 placówkach. Potem ponownie przebadano 2130 10-dniowych jadłospisów w 213 placówkach - żłobkach, przedszkolach, zespołach szkolno-przedszkolnych i szkołach.

- Jadłospisy były zbilansowane pod względem udziału składników spożywczych. Ich wartość energetyczna odpowiadała normom, np. obiady pokrywały rzeczywiście do 40 proc. zapotrzebowania energetycznego, udział białka, tłuszczów i węglowodanów był właściwy. Jeśli chodzi o zawartość błonnika - nie mamy norm, mamy pewne zalecenia, ale w przedszkolach i żłobkach są w 100 proc. realizowane. Dzieci jedzą pieczywo z mąki nieoczyszczonej, grube kasze, warzywa i owoce - powiedziała dr Beata Całyniuk z Zakładu Żywienia Człowieka ŚUM.

Jak podkreśliła, dzięki programowi posiłki stały się bardziej urozmaicone. Nadal należy zwracać uwagę na zawartość wapnia i magnezu w potrawach, choć i tu nastąpiła poprawa. Dietetycy zalecają też więcej potraw gotowanych w wodzie lub na parze, a także lepszy dobór przypraw czy tłuszczów.

- Najważniejsza była zmiana postrzegania, mentalności, której udało się dokonać bez nakładów finansowych, bez zmian przepisów prawa, bez rygorów i presji, tylko poprzez dostarczenie wiedzy - ludzie odpowiedzialni za żywienie dzieci przyjęli tę wiedzę i stosują ją w praktyce. To naprawdę sukces - podkreślił Grzegorz Hudzik. Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.