Śląskie: dzieci w placówkach oświatowych jedzą zdrowiej Fot. Fotolia

Zdrowsze i bardziej urozmaicone posiłki w żłobkach, przedszkolach i szkołach województwa śląskiego - to efekt prowadzonego od 2 lat programu edukacyjnego "Żywienie na wagę zdrowia". Przeszkolono 8 tys. rodziców i ponad 1500 pracowników placówek oświatowych.

- Ten program jest rzeczywiście skuteczny. Co ważne, wyniki są walidowane. Ocenialiśmy jadłospisy sprzed jego wprowadzenia, analizujemy je teraz - wyniki są o niebo lepsze - wyjaśniła PAP dr Beata Całyniuk z Zakładu Żywienia Człowieka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego.

Program edukacyjny jest prowadzony z inicjatywy śląskiego państwowego wojewódzkiego inspektora sanitarnego od 2012 r., realizowany pod patronatem rzecznika praw dziecka we współpracy ze Śląskim Uniwersytetem Medycznym w Katowicach.

Jest adresowany do osób odpowiedzialnych za żywienie dzieci w placówkach oświatowo-wychowawczych, rodziców dzieci i samych dzieci. Przeszkolono już ponad 1500 osób odpowiedzialnych za żywienie z 1333 placówek nauczania i wychowania. Od początku programu w Zakładzie Żywienia Człowieka przebadano blisko 5 tys. jadłospisów. Obliczono wartość energetyczną i odżywczą podawanych posiłków, a uzyskane wyniki porównano z normami żywienia dla danej grupy wiekowej. Dokonano również oceny jakościowej jadłospisów stosując zalecane do tego typu badań testy.

Najnowsze badania wykazały, że wartość energetyczna jadłospisów odpowiadała przyjętym wzorcom żywieniowym. Posiłki w analizowanych placówkach były zbilansowane pod względem udziału białka, tłuszczu i węglowodanów. We wszystkich posiłkach obiadowych występowały produkty będące źródłem białka zwierzęcego oraz warzywa.

Wyniki oceny ilościowej i jakościowej posiłków wskazały generalnie bardziej racjonalne wykorzystanie racji pokarmowej i bardziej urozmaicone żywienie w placówkach przedszkolnych i żłobkowych w porównaniu ze szkołami.

W ramach programu prowadzone są również warsztaty żywieniowe dla rodziców pod nazwą "Godzina ze zdrowiem", z których skorzystało ponad 8 tys. osób. Podczas warsztatów rodzice poznają m.in zasady racjonalnego żywienia oraz zasady prawidłowego układania jadłospisów.

Trwa kolejna edycja programu w całym województwie, która zakończy się w marcu 2015 r. Zainteresowane placówki wychowawcze w każdej chwili mogą się przyłączyć do programu.

Jak jednak podkreślają przedstawiciele Sanepidu, nie zawsze było tak dobrze. Wprowadzenie programu było konsekwencją analizy wyników kontroli prowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną woj. śląskiego, podpartej badaniami prowadzonymi w latach 2007-2011.

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH