Sejm: sprawozdanie ws. programu zwalczania chorób nowotworowych przyjęte

Na Narodowy Program Zwalczania Chorób Nowotworowych w 2009 roku wykorzystano 244,6 mln zł z 250 mln przeznaczonych na ten cel przez Ministerstwo Zdrowia - wynika ze sprawozdania przyjętego w czwartek (23 września) przez sejmową Komisję Zdrowia.

Jak podano w sprawozdaniu, ponad 5 mln zł nie zostało wydane, ponieważ nie rozstrzygnięto części postępowań konkursowych. Pieniądze zaoszczędzono także dzięki korzystnym ofertom na zakup sprzętu.

Na inwestycje wykorzystano 146,3 mln zł. Zakupiono m.in. sześć rezonansów magnetycznych, osiem akceleratorów, tomograf komputerowy, dwa symulatory, wyposażono również Uniwersytet Medyczny w Gdańsku w PET.

W ramach programu na profilaktykę w 2009 roku przeznaczono 31,7 mln zł, w tym na profilaktykę i wczesne wykrywanie raka piersi – 7,3 mln zł, na profilaktykę i wczesne wykrywanie raka szyjki macicy – 8,4 mln zł, na program badań przesiewowych dla wczesnego wykrywania raka jelita grubego – 8,5 mln zł.

Program obejmuje także opiekę nad rodzinami wysokiego, dziedzicznie uwarunkowanego, ryzyka zachorowania na nowotwory złośliwe – w 2009 roku wykorzystano na ten cel 3 mln zł.

Środki zostały też wykorzystane m.in. na programy edukacyjne lekarzy, programy poprawy jakości diagnostyki i leczenia nowotworów, rozwój opieki paliatywnej.

Realizacja Narodowego Programu Zwalczania Chorób Nowotworowych, którego głównym celem jest zahamowanie wzrostu zachorowań na nowotwory, rozpoczęła się 1 stycznia 2006 roku.

Program realizowany jest m.in. przez rozwijanie profilaktyki dotyczącej nowotworów złośliwych, zwłaszcza zależnych od palenia tytoniu i niewłaściwego żywienia, wdrażanie programów wczesnego wykrywania, w szczególności raka szyjki macicy, piersi, jelita grubego oraz wybranych nowotworów u dzieci.

Program ma na celu także zwiększanie dostępności metod diagnostyki i terapii nowotworów, wymianę wyeksploatowanych urządzeń diagnostycznych i terapii onkologicznej.

Realizacja programu ma doprowadzić skuteczność leczenia nowotworów w Polsce do poziomu osiąganego w krajach Europy Zachodniej i Północnej.

PARTNER DZIAŁU

Drodzy Użytkownicy!