Sejm przyjął sprawozdanie z realizacji programu nowotworowego w 2014 r. W 2014 r. z mammografii skorzystało 47% zaproszonych kobiet. Fot. Archiwum

Sejm przyjął w piątek (9 października) do wiadomości sprawozdanie z realizacji Narodowego Programu Zwalczania Chorób Nowotworowych w 2014 r. Wynika z niego, że na działania profilaktyczne przeznaczono w ubiegłym roku 250 mln zł. Rząd zapowiedział kontynuację programu w kolejnych latach.

Sejm w głosowaniu nie zgodził się na odrzucenie sprawozdania, o co wnioskował Ruch Palikota.

Według sprawozdania, w 2014 r. na realizację programów profilaktycznych wykrywania raka piersi wydano 98,3 mln zł, a na badania profilaktyczne raka szyjki macicy 28,5 mln zł. Wydano też ponad 56 mln zł ze środków resortu zdrowia na działania profilaktyczne chorób nowotworowych. Ze środków przeznaczonych na program w 2014 r. pozyskano m.in. 7 rezonansów magnetycznych i 27 tomografów komputerowych.

W 2014 r. odsetek osób korzystających z zaproszenia na badania cytologiczne w ramach programów profilaktycznych wyniósł ponad 44 proc. (tak samo jak w 2013 r.) oraz na badania mammograficzne 47 proc. (w 2013 r. - tyle samo). W 2006 r., gdy program zaczynał działać - na cytologię zgłosiło się 12 proc, a na mammografię - 23 proc. kobiet.

Rak piersi stanowi pierwsze miejsce w strukturze zarejestrowanych nowotworów kobiet i jest często przyczyną ich zgonów (13,3 proc. śmierci z powodu raka u kobiet). Rak szyjki macicy powoduje śmierć 4 proc. populacji pacjentek, u których zdiagnozowano ten typ nowotworu. Oba typy raka - jak wynika ze sprawozdania - dotykają najczęściej kobiety po 50 roku życia.

Obecny program nowotworowy kończy się 31 grudnia tego roku. W resorcie zdrowia trwają pracę nad nowym programem, który będzie jego kontynuacją na lata 2016-2024. W najbliższych dniach projekt programu będzie kierowany na komitet stały Rady Ministrów. Jak mówiła w czwartek (8 października) w Sejmie wiceminister zdrowia Anna Łukasik będzie w nim położony nacisk na promocje zdrowia i profilaktykę.

Prowadzone więc będą m.in. działania na rzecz zdrowego odżywiania, przeciwdziałania paleniu i piciu alkoholu, promocję karmienia piersią. W ramach programu prowadzone będą badania przesiewowe w kierunku wykrywania raka szyjki macicy, jelita grubego, piersi czy raka płuc. Planowana jest również wymiana sprzętu diagnostycznego i endoprotez onkologicznych dla dzieci.

Poinformowała też, że w budżecie państwa na 2016 r. są zaplanowane środki w wysokości 250 mln zł na realizacje programu zwalczania chorób nowotworowych.

Założeniem Narodowego Programu Zwalczania Chorób Nowotworowych jest osiągnięcie średnich europejskich wskaźników w zakresie wczesnego wykrywania nowotworów. Mają temu służyć m.in. badania przesiewowe, szkolenia dla lekarzy i system monitorowania skuteczności zwalczania nowotworów. Program realizowany jest od 2006 r.

Drodzy Użytkownicy!