Sanepid: jak przeżyć powódź i uniknąć chorób zakaźnych

Powódź sprzyja rozprzestrzenianiu się chorób zakaźnych - przypomina Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Katowicach.

Przygotowane przez sanepid ulotki z informacją o zapobieganiu chorobom zakaźnym, a także o zachowaniu bezpieczeństwa przy spożywaniu żywności, trafiły do gmin dotkniętych żywiołem. Sanepid podkreśla, że tylko rygorystyczne przestrzeganie zasad higieny chroni przed zachorowaniem.

Specjaliści przypominają, że:

• Woda roznosi i osadza na terenie powodziowym zarazki zakaźnych schorzeń przewodu pokarmowego: duru brzusznego, czerwonki, salmonelloz i innych chorób biegunkowych. W glebie oraz w chłodnych i wilgotnych pomieszczeniach mogą one pozostawać zdolne do zakażenia przez kilka tygodni. Zarazki należy zniszczyć wszędzie tam, gdzie jest to możliwe.

• Aby to zrobić należy odkazić wapnem chlorowanym zalane powodzią studnie i ujęcia wodne, oczyścić z osadów i odkazić przy użyciu chemicznych środków czyszczących powierzchnię ścian, podłóg i sprzętów gospodarczych. Trzeba też wywietrzyć, wysuszyć i odmalować pomieszczenia mieszkalne i gospodarcze.

• Wodę do picia i płukania owoców i warzyw spożywanych na surowo, a także do mycia zębów, należy zawsze gotować. Surowe produkty pochodzenia zwierzęcego oraz warzywa należy traktować jako zakażone i nie dopuszczać do ich zetknięcia z produktami gotowymi do spożycia, zwłaszcza gotowanymi i przeznaczonymi do spożycia na zimno lub przechowywania.

• Nie  należy spożywać - a zwłaszcza nie podawać dzieciom - produktów, które zostały zalane lub zawilgocone, a nie są hermetycznie pakowane. Dotyczy to także produktów, które nie wykazują oznak zepsucia.

• Nie należy jeść artykułów żywnościowych niewiadomego pochodzenia. Nie należy spożywać mięsa, które nie było badane oraz jego przetworów. Nawet gotowanie i smażenie takiego produktu nie chroni przed zatruciem, zwłaszcza niebezpiecznymi dla człowieka włośniami.

• Wszystko, co jest pokryte szlamem, musi być zniszczone, przede wszystkim zanieczyszczona żywność. Taką żywnością nie wolno także karmić zwierząt domowych i hodowlanych, bo tak jak i ludzie mogą się one zatruć. Gotowanie nic nie pomoże.

• Należy zniszczyć wszystkie produkty, do opakowań których dostała się woda, także słoiki, butelki z zakręcanymi przykrywkami, weki. Trzeba zniszczyć zalane wodą warzywa i owoce. Pod żadnym pozorem nie można jeść owoców i warzyw z zalanych ogródków przydomowych czy działkowych.

• Można zachować szklane i porcelanowe nakrycia, metalowy i szklany sprzęt kuchenny - po uprzednim oczyszczeniu. Trzeba je umyć w silnym roztworze środka dezynfekcyjnego i usunięciu wszelkiego brudu i błota. Szkło i porcelanę trzeba dezynfekować w ciepłym roztworze przez dwie godziny (łyżka bielinki na cztery litry wody albo l-proc. roztwór chloraminy), natomiast metalowe garnki, patelnie i sztućce przez 10 minut.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH