Ruszają szkolenia dietetyków w ramach programu "Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy"

180 młodych dietetyków zostanie przeszkolonych w ciągu trzech lat w ramach programu "Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy". Będą podnosić swoje kompetencje z zakresu wczesnego żywienia, a następnie uczyć rodziców i pracowników przedszkoli i żłobków, jak prawidłowo odżywiać dzieci.

Według prezes Fundacji Rozwoju Dzieci im. Komeńskiego Teresy Ogrodzińskiej konieczne jest przekonanie rodziców oraz pracowników żłobków i przedszkoli, że odpowiednie żywienie najmłodszych dzieci jest jednym z podstawowych warunków ich prawidłowego rozwoju.

Mają to robić m.in. dietety-edukatorzy przeszkoleni w ramach programu "Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy". Po półrocznych, bezpłatnych szkoleniach, stażach w przedszkolach i żłobkach staną się ekspertami w żywieniu dzieci i młodzieży. Otrzymają też wiedzę z przedsiębiorczości, by w przyszłości prowadzić własne firmy i utrzymywać się z porad dietetycznych.

Osoby biorące udział w programie otrzymają pakiet świadczeń Akademickich Inkubatorów Przedsiębiorczości, dzięki czemu będą mogły korzystać z ich zaplecza bez konieczności ponoszenia części kosztów związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej.

Program planowany jest na 3 lata. Pierwsza grupa 40 dietetyków rozpoczęła szkolenia w sobotę; nabór dla kolejnych osób odbędzie się za rok. Program obejmie swoim działaniem aż 1500 żłobków i przedszkoli.

Do udziału w programie zaproszone są żłobki i przedszkola z Warszawy, Wrocławia, Opola, Katowic i Poznania. W kolejnych latach program obejmie swoim zasięgiem nowe miejscowości.

Z raportu UNICEF pt. "Warunki i jakość życia w państwach rozwiniętych" wynika, że polskie dzieci tyją najszybciej w Europie. Nadwagę ma u nas aż 17 proc. dzieci w wieku do 15 lat. Według ekspertów w diecie młodych Polaków stałym elementem są słodycze, słodkie napoje, słone przegryzki, a brakuje w niej warzyw, owoców i pełnowartościowych produktów.

- Gdy wyobrazimy sobie talerzyk żywieniowy dziecka to w przewadze powinny się tam znajdować warzywa i produkty zbożowe, następnie owoce i produkty białkowe czyli w mniejszej części powinno tam być mleko, mięso, jaja i sery. Nie możemy też zapominać o rybach, bo są one źródłem deficytowych składników odżywczych - powiedziała prof. Halina Weker z Instytutu Matki i Dziecka. Przypomniała, że najpierw powinniśmy wykorzystywać żywność świeżą, naturalną, mało przetworzą, na końcu suplementy. Dodała, że znajomość doboru produktów podawanych dziecku jest bardzo ważna, decyduje o jego zdrowiu i rozwoju.

Według prof. Weker, znakomita większość rodziców ma podstawy teoretyczne tej wiedzy, ale teorię zaburzają nieprawidłowe nawyki i zachowania - głównie podjadanie między posiłkami.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH