W mięsie z dwóch polskich zakładów znaleziono m.in. bakterie E.coli - poinformowały rosyjskie służby. Główny lekarz weterynarii w Polsce zlecił kontrolę w tych firmach.

Jak podaje Gazeta Wyborcza, podczas badań laboratoryjnych szpiku wieprzowego mrożonego, rosyjscy inspektorzy wykryli bakterie grupy E.coli oraz mezofilne aerobowe i fakultatywne anaerobowe mikroorganizmy, zaś innej partii wołowiny mrożonej bakterie grupy E.coli. Rosjanie poinformowali o tym polskie służby weterynaryjne.

Będą one szukały przyczyn zanieczyszczeń, badając proces produkcji w zakładach skąd pochodziło mięso. Według Krzysztofa Jażdżewskiego, zastępcy głównego lekarza weterynarii, obecność bakterii może być skutkiem niewłaściwego magazynowania, transportu produktów lub niewystarczającej higieny produkcji.

Więcej: www.gazeta.pl

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH